Krever slave-gransking

HELL: Samtidig som Kjell Magne Bondevik i går gumlet sin favorittsjokolade, oppfordret han Freia og Nidar til å undersøke om barneslaver har produsert kakaobønnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slaver for sjokolade

Statsministerkandidaten fra KrF er kjent for sitt lidenskapelige forhold til søtsaker. Da Dagbladet under en kaffepause på KrF-landsmøtet la et marsipanbrød på bordet, tok det ikke lang tid før sjokoladen var fortært. Men Bondevik reagerer sterkt på avsløringen av at tusenvis av barneslaver lever under horrible forhold på kakaoplantasjer i Vest-Afrika. Freia utelukket ikke overfor Dagbladet i går at kakaobønnene på deres fabrikk stammer fra tvangsarbeid.

Forbrukerkrav

- Dette er ille for oss som er glad i sjokolade. Fabrikantene i Norge og ellers i verden må forsikre seg om at produktene ikke kan knyttes til slavearbeid. Det har vi forbrukere krav på, sier Bondevik.

- Norske sjokoladeprodusenter har et moralsk ansvar for å sjekke hvor kakaobønnene de kjøper kommer fra, sier generalsekretær Kjersti Gjestvang i UNICEF Norge.

Hun sikter til gårsdagens reportasje i Dagbladet hvor Kraft Foods som eier Freia sjokoladefabrikk innrømmer at de ikke har noen garanti for at kakaobønnene de bruker i sjokoladen ikke er plukket av barneslaver i Vest-Afrika.

Ikke full oversikt

Dagbladet har kontaktet en rekke norske sjokoladeprodusenter, og de sier at de har et bevisst forhold til slavearbeid, men innrømmer at de ikke har full oversikt over hvordan kakaobønnene som havner i norsk sjokolade blir plukket.

Den britiske sjokoladeprodusenten Cadbury tok tirsdag til orde for en internasjonal kampanje for å stanse slavearbeidet på plantasjene.

Generalsekretæren i Redd Barna, Gro Brækken, ønsker å komme i dialog med norske bedrifter for å diskutere hvordan de best kan løse problemet.

- Vi har kunnskap nok til å være en god samarbeidspartner, og til å rettlede produsentene slik at de ikke kjøper råvarer fra områder hvor barn brukes som slaver. Norske produsenter har et klart ansvar for å påse at de ikke kan knyttes til slavearbeid, sier Brækken.

<B>SØTMONS:</B> - Slavearbeid på kakaoplantasjer er ille for oss som er glad i sjokolade, sier Kjell Magne Bondevik, som i går likevel spiste marsipanbrødet som Dagbladet ga ham.