REDDE: Tvillingbrødrene Ahmed og Mohamed Malas sier de var redde for å bli kidnappet i Libanon. Foto: AFP/Scanpix
REDDE: Tvillingbrødrene Ahmed og Mohamed Malas sier de var redde for å bli kidnappet i Libanon. Foto: AFP/ScanpixVis mer

Krever slutt på kidnapping av syrere i Libanon

Syriske opposisjonelle føler seg ikke trygge i nabolandet Libanon. Flere av dem har forsvunnet fra landet, og nå anklages den libanesiske regjeringen for å spille på lag med Damaskus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For mindre enn en uke siden ble to syrere arrestert på Beiruts internasjonale flyplass og sendt tilbake til Syria. Den libanesiske opposisjonspolitikeren Fares Soueid mener dette er et eksempel på hvor svak statsminister Najib Mikati er.

- Denne regjeringen er helt klart blitt en brikke i Damaskus-regimets spill, sier Soueid.

Ifølge Damaskus-regimets motstandere er minst 13 syriske opposisjonelle blitt kidnappet i Libanon i løpet av de siste månedene.

Tilflukt To syriske skuespillere, som er kjent for sin satire mot det syriske regimet, reiste denne uken fra Beirut der de har oppholdt seg de siste månedene. I stedet har de søkt tilflukt i Kairo.

Tvillingbrødrene Ahmed og Mohamed Malas sier de var redde for å bli kidnappet i Libanon.

- Vi reiser derfor til Egypt, der vi vil fortsette vårt arbeid til støtte for revolusjonen i Syria, sier Mohamed Malas til AFP.

Den libanesiske regjeringen domineres av den sjiamuslimske Hizbollah-bevegelsen, som regnes som sterkt syriskvennlig. Statsminister Mikati og hans medarbeidere innrømmer at det har skjedd kidnappinger, men avfeier dem som «isolerte enkelthendelser».

«Løgn» Opposisjonen stempler denne påstanden som blank løgn.

- Vi vet om mange titall slike episoder, sier aktivisten Omar Idlibi, som arbeider for den libanesiske opposisjonsgruppen Lokale samordningskomiteer, og som også er medlem av Syrias nasjonalråd, en paraplyorganisasjon for den syriske opposisjonen.

Syrias nasjonalråd har oppfordret Mikati til å gripe inn mot kidnappingene. Han må gripe inn og garantere for at syriske regimemotstandere i Libanon kan føle seg trygge, heter det i et brev til statsministeren.

En av de bortførte skal være 86 år gamle Shebli al-Aysami, som var en av grunnleggerne av det regjerende Baath-partiet i Syria og sist ble sett i Libanon i mai. Aysami flyktet fra Syria i 1966 etter å ha havnet i strid med andre medlemmer av partiet.
(NTB)