GODT DOKUMENTERT: Petter Johan Blindheims innsats for konge og fedreland under andre verdenskrig er godt dokumentert. Foto: Privat
GODT DOKUMENTERT: Petter Johan Blindheims innsats for konge og fedreland under andre verdenskrig er godt dokumentert. Foto: PrivatVis mer

Krever snuoperasjon etter at norsk krigshelt (94) nektes pleie i Canada: - Dette er en «no-brainer»

Petter Johan Blindheim nektes plass på veteranhjem i Canada fordi «Norge overga seg» under andre verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Personen som skrev avslagsbrev til familien, må ha lett med lys og lykte for å finne en grunn til å si nei, sier tidligere parlamentsmedlem i Canada og talsmann for veteransaken, Peter Stoffer, ifølge kanadiske CBC.

Tidligere i dag skrev Dagbladet at 94 år gamle Petter Johan Blindheim nektes pleie (Pluss-lenke) på et hjem for krigsveteraner i Halifax, Camp Hill Veterans Memorial Hospital, fordi kanadiske myndigheter mener hans krigsinnsats ikke gjør ham berettiget til en plass der.

- Han er den høyest dekorerte krigsseileren vi har funnet gjenlevende i Nord-Amerika til dags dato, og nå vil ikke Canada anerkjenne ham som alliert veteran, sier Jens Inge Egeland, som jobber med et prosjekt hvor han søker å lokalisere norske veteraner i Nord-Amerika.

Får ny medalje Blindheim vervet seg i Den kongelige norske marine 19. mai 1941 og er blitt hedret for sitt heltemot som krigsseiler under andre verdenskrig.

Han er til nå tildelt fire norske krigsmedaljer, en britisk og en russisk medalje for sin innsats som trolig reddet flere menneskeliv.

Ifølge Egeland vil 94-åringen nå bli tildelt minnemedaljen av norske myndigheter. Seremonien vil finne sted i Halifax 16. juni.

Familien til den dekorerte krigshelten reagerer skarpt på at han er nektet plass på det kanadiske pleiehjemmet for krigsveteraner, med henvisning til at Canada regner all norsk krigsinnsats i tida Norge var okkupert av Tyskland som motstandskamp.

Den framstående kanadiske politikeren Peter Stoffer krever nå at ministeren griper inn og rydder opp.

- Sender feil signaler - Det er virkelig ingenting som står i veien for at ministeren kan bruke sin makt i denne saken og sørge for at Blindheim umiddelbart får plass på Camp Hill. Slik det er nå, sender kanadiske myndigheter feil signaler, men jeg prøver å gi ministeren litt spillerom. Han er ny i jobben og prøver å få oversikt - men når det gjelder denne konkrete saken, så er den en «no-brainer», sier Stoffer til CBC.

Historieprofessor Christopher Bell ved Dalhousie-universitetet stiller også spørsmål ved hvorfor kanadiske myndigheter fornekter Blindheims krigsinnsats.

NEKTES PLASS PÅ VETERANHJEM: Norsk-kanadiske Petter Johan Blindheim (94). Foto: Privat
NEKTES PLASS PÅ VETERANHJEM: Norsk-kanadiske Petter Johan Blindheim (94). Foto: Privat Vis mer

- Etter mitt syn burde han få full anerkjennelse som en alliert krigsseiler, sier Bell til CBC og fortsetter:

- Norge ble ansett å være en alliert makt under krigen. Landet hadde en regjering i eksil og væpnede styrker som kjempet på alliert side, sier historieprofessoren.

Bell understreker at den norske marinen bidro sterkt til de allierte styrkene under andre verdenskrig.

«Venner og allierte» Petter Johan Blindheim ble født på Vigra i desember 1921, men bosatte seg etter krigen i Halifax i Canada og er blitt kanadisk statsborger.

Canadas ambassadør i Norge, Artur Wilczynski, understreker at Canada og Norge er «venner og allierte», at begge land ofret mye under krigen og la ned en innsats å være stolt av. Han er opptatt av at veteranene blir behandlet med verdighet og respekt.

- Føderale myndigheter jobber nå sammen med provinsielle myndigheter i denne aktuelle saken. Utover det, kan jeg ikke uttale meg spesifikt av personvernhensyn, sier Wilczynski til Dagbladet.

UNG SOLDAT: Petter Johan Blindheim viste heltemot under krigen. Foto: Privat
UNG SOLDAT: Petter Johan Blindheim viste heltemot under krigen. Foto: Privat Vis mer