<strong>MISTER STØTTE:</strong> SOS Rasisme er under lupen med mistanker om medlemsjuks og misbruk av pengestøtte. Her er landsstyret. Daglig leder Kjell Gunnar Larsen nummer to fra venstre på rad tre. Leder trond Torbjørnsen foran til venstre i blå t-skjorte. Foto: SOS Rasisme
MISTER STØTTE: SOS Rasisme er under lupen med mistanker om medlemsjuks og misbruk av pengestøtte. Her er landsstyret. Daglig leder Kjell Gunnar Larsen nummer to fra venstre på rad tre. Leder trond Torbjørnsen foran til venstre i blå t-skjorte. Foto: SOS Rasisme Vis mer

Krever SOS rasisme for 9,7 millioner kroner

LNU mistenker ungdomsorganisasjon for juks med både medlemmer og penger. SOS rasisme varsler rettssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Mistankene om medlemsjuks og støttepenger på avveie hos ungdomsorganisasjonen SOS Rasisme gjør at Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), som fordeler offentlig penger til barn og unge, krever tilbake nesten 10 millioner kroner.

SOS Rasisme oppgir at de har over 40 000 medlemmer i Norge og over 170 lokallag. I så fall er de Europas største antirasistiske ungdomsorganisasjon.

- Vi har bedt om tilbakebetaling av utbetalt støtte for 2007 og 2008 på til sammen 9,7 millioner kroner. Vi ikke har godkjent forvaltningen av 2008-midlene, sier generalsekretær Tale Hungnes til Dagbladet.

- Usaklig grunnlag
LNU mener SOS Rasismes i flere år har jobbet i strid med reglene for støtte og sa nei til en søknad om 4,5 millioner kroner for 2009.

SOS Rasisme varsler rettssak og krav om totalt 14,2 millioner.

- Dette er et krav på helt usaklig grunnlag og vi kommer til å gå til rettssak, sier hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen til Dagbladet.

- Har dere penger til å betale tilbake?

- Nei, de pengene er allerede fordelt til lokallagene. Vi tar heller ikke hensyn til kravet i vår daglige aktivitet nå, sier Larsen.

Informasjon:

Har du informasjon du vil dele med oss? Kontakt journalist Eiliv Frich Flydal på 45291836 eller eiliv@db.no.

Gjennom Aktivisteiendom AS eier SOS rasisme lokaler til en verdi av minst 11,3 millioner kroner. Eiendommene er ifølge SOS Rasisme belånt med 7,5 millioner kroner. I tillegg eier organisasjonen et hus i Haugesund.

Taus leder
LNU har allerede arbeidet med kontroller av SOS rasisme i flere år. Nå kan det gå mot full krig og langvarige rettssaker mellom partene.

- Vi avventer hva som skjer dersom beløpet ikke blir tilbakebetalt, sier Hungnes.

Nåværende leder i SOS rasisme Trond Torbjørnsen tar gjenvalg til høsten. Han er innstilt som leder av valgkomiteen, som ledes av Kjell Gunnar Larsen.

- Hvordan opplever du, som er valgt leder av SOS rasisme, situasjonen?

- Alle spørsmål om dette må du stille til Kjell Gunnar Larsen, sier Torbjørnsen.

<strong>PENGEINNKREVER:</strong> Tale Hungnes, generalsekretær i LNU.
PENGEINNKREVER: Tale Hungnes, generalsekretær i LNU. Vis mer

Etter det Dagbladet kjenner er alle ansatte i organisasjonen permitterte og den økonomiske situasjonen anstrengt.

Flere holder tilbake
Fordelingsutvalget, som ligger under Barne- og likestillingsdepartementet, holder tilbake tre millioner i støtte. I henhold til reglene kan utvalget kreve tilbake støtte for de tre foregående årene, men dette har ikke vært vurdert ennå.

Dagbladet kjenner til at Riksrevisjonen følger departementets arbeid med saken tett.

Bråket mellom LNU og SOS Rasisme har pågått i flere år, etter flere kontroller medlemstall og bruk av støttepenger i organisasjonen.  LNU mener blant annet at offentlige penger bevilget til lokal aktivitet har blitt brukt i sentralleddet og at antallet lokallag ikke stemmer med det som er oppgitt i søknadene.

«Familie- medlemskap» Et annet problem for organisasjonen er praksisen med såkalt «familiemedlemskap», der nye medlemmer, ifølge verveinstruksjonen som utdeles internt i SOS rasisme, oppfordres til å oppgi fornavn på nær familie når de verves.

I flere år har SOS rasisme registrert fornavnene som familiemedlemmer, ført dem opp som fullverdige medlemmer og bedt om støtte fra staten og andre støttegivere. Personene som er «familiemedlemmer» behøver ikke selv signere eller få vite om medlemskapet før kontingenten forfaller påfølgende år.

<strong>GRANSKES:</strong> SOS rasisme granskes og  støtte holdes tilbake fra flere hold. 'Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
GRANSKES: SOS rasisme granskes og støtte holdes tilbake fra flere hold. 'Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Holdt ikke fristenBarne- og likestillingsdepartementet mistenker at mange «familiemedlemmer» ikke er i slekt eller ikke ønsker medlemskap og at organisasjonen har fått utbetalt støtte på falsk grunnlag.

Fordelingsutvalget ga SOS Rasisme frist til 15. april med blant annet å legge fram nye medlemslister. De har ikke kommet inn.

- Vi har anka saken inn til departementet og vil gå videre til Sivilombudsmannen hvis departementet ikke gir oss medhold, sier Larsen til Dagbladet.

<strong>INGEN KOMMENTAR:</strong> Trond Torbjørnsen er leder i SOS Rasisme. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
INGEN KOMMENTAR: Trond Torbjørnsen er leder i SOS Rasisme. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer