Krever stans av kjemisk coctail som kan gi kreft: - Ubegripelig at de ikke setter helsa først

Petroleumstilsynet nekter å pålegge oljeselskap å ta i bruk nyvinning som bedrer arbeidsmiljøet.

RENSING AV BORESLAM: Tradisjonelt har boreslam blitt renset ved at det føres over store vibrasjonssikter, såkalte shale shakere, hvor utboret stein, grus og grove partikler blir skilt ut før slammet sendes tilbake til oljebrønnen. Prosessen kan føre til at det oppstår kreftfremkallende og giftige forbindelser i arbeidsmiljøet. Foto: AP/Houston Chronicle, Melissa Phillip
RENSING AV BORESLAM: Tradisjonelt har boreslam blitt renset ved at det føres over store vibrasjonssikter, såkalte shale shakere, hvor utboret stein, grus og grove partikler blir skilt ut før slammet sendes tilbake til oljebrønnen. Prosessen kan føre til at det oppstår kreftfremkallende og giftige forbindelser i arbeidsmiljøet. Foto: AP/Houston Chronicle, Melissa Phillip Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fagforbundet Safe, som organiserer arbeidstakere i energisektoren, reagerer skarpt på at Petroleumstilsynet (Ptil) ikke vil pålegge oljeindustrien å ta i bruk en teknologisk nyvinning for rensing av boreslam - et lukket system som forhindrer at oljearbeidere blir utsatt for kreftfremkallende benzen og andre giftige forbindelser.

- Safe er svært bekymret over at Petroleumstilsynet har inntatt en så passiv rolle når det gjelder å innføre ny teknologi som gir en dramatisk forbedring av helse, sikkerhet og arbeidsmiljø for de som arbeider i ett av industriens mest belastede områder, heter det i en bekymringsmelding Safe sendte Petroleumstilsynet 22. mars 2013.

Fagforbundet viser til arbeidsmiljøloven som de mener forplikter selskapene til å ta i bruk et nytt system for rensing av boreslam som et norsk firma har utviklet, siden dette «uten tvil kan kalles best tilgjengelig teknologi og beste praksis».

Ifølge tilsynet er det konkurransehensyn som hindrer dem i å pålegge bransjen bruk av det nye rensesystemet.

- Vi fulgte opp bekymringsmeldingen fra Safe med møte og tilbakemelding. Vi mente at vi ikke kunne instruere selskapene til å ta bruk et produkt som bare lages av én produsent, sier pressekontakt Øyvind Midttun i Petroleumstilsynet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.