Krever stans i byggingen av israelsk mur

FNs hovedforsamling krever i en resolusjon at Israel stanser byggingen av sin såkalte sikkerhetsmur på Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

144 land stemte for resolusjonen natt til onsdag norsk tid, blant dem Norge, opplyser FN-ambassadør Johan Ludvik Løvald til NTB.

Bare USA, Marshalløyene og Mikronesia støttet Israel og stemte imot resolusjonen, mens 12 land avsto fra å stemme.

- Resolusjonen følger veldig nøye den norske holdning, sier Løvald.

Han ser resolusjonen som et svar på USAs veto mot en tilsvarende resolusjon i Sikkerhetsrådet i forrige uke.

- Dette var en reaksjon på det faktum at Sikkerhetsrådet ikke kunne bli enig om en resolusjon om det samme, sier Løvald.

Brudd på folkeretten

Nattens resolusjon krever at Israel «stanser og reverserer byggingen av muren i det okkuperte palestinske området», og betegner muren som et brudd på folkeretten.

Resolusjonen gir videre uttrykk for særlig bekymring over at Israel med sin mur kan bidra til å låse framtidige forhandlinger med palestinerne, og gjøre det «fysisk umulig» å opprette en palestinsk stat.

FNs hovedforsamling er også bekymret over at israelerne med sin mur «vil forårsake ytterligere humanitære vansker for palestinerne».

Veikart

Resolusjonen ber videre Israel om ikke å foreta seg noe som kan «undergrave tillit, inkludert deportasjoner, angrep mot sivile og utenomrettslige drap».

Både Israel og palestinerne oppfordres videre til å følge opp sine forpliktelser i henhold til det såkalte veikartet for fred, en trepunktsplan ført i pennen av USA som tar sikte på opprettelse av en palestinsk stat innen 2005.

FN-resolusjonen ber samtidig palestinerne «gjøre synlige forsøk på å arrestere, forstyrre og forhindre enkeltpersoner og grupper som gjennomfører og planlegger voldelige angrep» mot Israel.

Pent stykke papir

Mens FNs sikkerhetsråd kan sette makt bak kravene i sine resolusjoner, og vedta straffereaksjoner om de ikke etterfølges, har hovedforsamlingen ingen slik mulighet.

FN-ambassadør Johan Ludvik Løvald mener likevel at nattens resolusjon er mer enn et pent stykke papir.

- Når så mange land stemmer for en resolusjon, så er det en sterk politisk meningsytring, sier Løvald. Han medgir likevel at resolusjonen neppe vil få umiddelbare følger for situasjonen i Midtøsten.

- Det gjenstår å se på kort sikt, men hva som vil skje på lengre sikt er et annet spørsmål som henger sammen med fredsprosessen for øvrig, sier Løvald til NTB.

(NTB)

STOPP: FN betegner den israelske sikkerhetsmuren som et brudd på folkeretten, og krever full stans i byggingen på Vestbredden.