Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever stans i NAVs avlytting

Stortingstopper krever nå full stans i NAVs ubegrensede tilgang til å spionere på trygdede.

FØRT BAK LYSET? Robert Eriksson, leder i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, mener Stortinget kan ha blitt ført bak lyset ettersom lovendringen ble betegnet som en såkalt «lovteknisk presisering», og skled trolig ubemerket gjennom Stortinget. Foto: Jacques Hvistendahl
FØRT BAK LYSET? Robert Eriksson, leder i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, mener Stortinget kan ha blitt ført bak lyset ettersom lovendringen ble betegnet som en såkalt «lovteknisk presisering», og skled trolig ubemerket gjennom Stortinget. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selv ikke politiet får direkte tilgang til data om telefonsamtaler og internettsøk på samme måte som NAV gjør i dag.

Det har fått flere stortingspolitikere til å reagere kraftig.

- Dette minner om et overvåkningsamfunn på sitt verste. Arbeidsdepartementet bør allerede på mandag sende en instruks til NAV-direktøren om at bruken av denne regelen må stanses, og at det foretas en lovendring, sier Robert Eriksson, leder i Arbeids- og sosialkomiteen.

Glipp eller tilsiktet? Spørsmålet flere nå stiller seg er om Regjeringens lovendring var tilsiktet, eller om det var en glipp.

Steinar Gullvåg (Ap), som også sitter i Arbeids- og sosialkomiteen krever at regjeringen legger kortene på bordet.

- Først og fremst må vi få greie på omfanget av dette. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette var en glipp. Det er meningsløst at NAV, av alle, skal få tilgang til opplysninger ikke engang politiet har tilgang til.

Skal vurdere regelen På tross av at Post- og teletilsynet oppdaget lovendringen etter at et NAV-kontor ba en teleoperatør om mobildata tilhørende en trygdemottaker, mener Arbeidsdepartementet at regelen ikke kan benyttes av de enkelte NAV-kontorene.

«Loven ble vedtatt av Stortinget for å bekjempe trygdemisbruk og kan bare brukes når det foreligger rimelig grunn til mistanke om misbruk og kun av NAV kontroll,- ikke av vanlige NAV-kontorer. Regelen har liten grad vært benyttet. (...) Vi vil nå vurdere om regelen har gitt utilsiktede effekter,» skriver statssekretær Gina Lund i Arbeidsdepartementet i en epost til Dagbladet.

- Jeg er skuffet over svaret. Spørsmålet om dette var tilsiktet står fortsatt åpent, sier Eriksson.

- Uakseptabelt I Venstre reageres det kraftig på opplysningene. Nestleder Helge Solum Larsen sier til NTB at konsekvensene av lovendringen umulig kan ha stått klart for politikerne, men må ha vært skjult i et forslag over tekniske justeringer av lovverket.

- En slik justering gir et mindre krav til utredning. Det å gi NAV en rett selv ikke politiet er gitt, har over hodet aldri vært hensikten. Her er i beste fall ikke lovgiver gitt de reelle opplysningene, sier Solum Larsen.

Også Høyre reagerer på opplysningene og vil be arbeidsministeren klargjøre om Navs innsynsrett er innført med vilje.

- Det er selvfølgelig uakseptabelt at Nav skal ha tilgang til sensitive trafikkdata på denne måten. Privatlivet til en Nav-bruker er ikke mindre verdt enn andres, og vi kan ikke ha regler som blottlegger folks privatliv på denne måten, sier Høyres arbeids- og sosialpolitiske talsmann Torbjørn Røe Isaksen til NTB.

Han mener reglene gir kriminelle mer beskyttelse enn den jevne NAV-bruker og at Høyre ikke kan godta en slik praksis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!