Krever stans i utslipp fra England

GØTEBORG (NTB): De nordiske miljøvernministrene besluttet i dag å be britiske myndigheter stanse utslippene av det radioaktive stoffet technesium-99 fra gjenvinningsanlegget Sellafield på vestkysten av England.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ministrene vedtok denne oppfordringen på sitt møte i Gøteborg, etter at det de siste to årene er funnet økte verdier av technesium-99 i tang og skalldyr langs norskekysten så langt nord som til Tromsø.

Renseanlegg

I et brev til sin britiske kollega ber de nordiske miljøvernministrene om at utslippene stanses inntil man vet mer om konsekvensene. Samtidig ber ministrene de britiske myndigheter installere renseanlegg ved Sellafield som reduserer utslippene.

Miljøvernministrene viser også til at Sellafield-anleggets eier, British Nuclear Fuels, har søkt om tillatelse til å øke de radioaktive utslippene i luften.

Følg konvensjonene!

De nordiske ministrene ber fagmyndighetene i Storbritannia behandle søknaden i samsvar med de regler for grenseoverskridende miljøvirksomhet som er fastsatt i internasjonale konvensjoner Storbritannia har undertegnet.

- Gode naboer handler ikke på egen hånd når det gjelder prosjekter som kan skade andre, sier lederen for Nordisk Ministerråd, den svenske miljøvernministeren Anna Lindh.

(NTB)

VIL HA SLUTT PÅ UTSLIPPENE: Sammen med sine nordiske kolleger ber nå miljøvernminister Guro Fjellanger britene om å stanse de radiokative utslippene.