LØNNSOMT:- Når en ser hvor stor svart og grå økonomi det er, skal det ikke mye til å spare inn kostnadene ved en slik ordning, mener SVs Karin Andersen.
LØNNSOMT:- Når en ser hvor stor svart og grå økonomi det er, skal det ikke mye til å spare inn kostnadene ved en slik ordning, mener SVs Karin Andersen.Vis mer

Krever sterkere lut

SVs Karin Andersen krever en offentlig godkjenningsordning for renholdsfirmaer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Offentlige anskaffelser skal ikke inneholde sosial dumping. Det er det mange eksempler på at de gjør, skriver Karin Andersen, første nestleder i Arbeids og sosialkomiteen på Stortinget.

Nå vil hun ha etablert en ordning der myndighetene tar ansvar for å registrere og sertifisere renholdsfirmaer.

Sosial dumping - Når en ser hvor stor svart og grå økonomi det er, skal det ikke mye til å spare inn kostnadene ved en slik ordning, mener Andersen.
Hun vil også allmenngjøre tariffavtalen innen renhold, altså forplikte alle arbeidsgivere til å følge tariffene på området.

Det mener hun vil sette Arbeidstilsynet i stand til å ha en effektiv kontroll med disse bedriftene.

- Renhold er antakelig det området som er mest utsatt for sosial dumping og fordi organisasjonsgraden er lav, det er mye deltidsarbeid og mange kvinner og innvandrere, er det mye lettere å slippe unna.  Når til og med offentlige oppdragsgivere gir blaffen i å sjekke om anbudet kan gi rom for vanlig tarifflønn, eller om det må være basert på grov underbetaling, må det settes inn sterkere tiltak, sier Karin Andersen.

Ber regjeringen handle Både NHO og LO har bedt om en offentlig godkjennings- og kontrollordning for renholdsfirmaer, men arbeidsminister Hanne Bjurstrøm har i et høringsnotat ikke gått inn for dette. Grunnen er blant annet EØS-reglene.

I dag finnes en godkjenningsordning som partene i arbeidslivet driver, men denne har liten oppslutning.

Leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Erna Hagensen sier at både NHO Service og Arbeidsmandsforbundet er positiv til en allmenngjøring av tariffavtalen, men har hittil ikke fått gjennomslag i nemnda som avgjør saken.
Hagensen mener at regjeringen nå må komme på banen.

Løser ikke problemet - Regjeringen har sagt at vi vil få en ID-kort og registreringsordning, men forslaget tar jo ikke brodden av det som virkelig er problemet: Alle de som driver kriminelt, utnytter arbeidstakere og ikke betaler skatt og arbeidsgiveravgift, sier hun.

- Hva kunne ta brodden av det?

- Å få på plass en offentlig godkjenningsordning med kontroller. Arbeidstilsynet har ikke kapasitet nå, men måtte få midler til å følge opp, sier Hagensen til Dagbladet.

Krever sterkere lut