Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kallmyr kalt inn på teppet om politireformen:

Krever strakstiltak

Ap, Sp og SV krever strakstiltak for å rette opp i det de mener er en uholdbar situasjon i politiet. I dag kalles justisminister Jøran Kallmyr (Frp) på teppet.

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) kommer til Stortinget for å redegjøre om situasjonen i norsk politi torsdag.

Det skjer etter flere negative presseoppslag det siste året, og en økende bekymring i opposisjonen på Stortinget om situasjonen i norsk politi.

Dagbladet har blant annet fortalt om hvordan nesten halvparten av lensmannskontorene som ikke er lagt ned i politireformen, likevel er tappet for folk de siste to årene - til tross for at Stortinget har vedtatt at de gjenværende kontorene skal "styrkes".

- Han må svare om bemanningssituasjonen ute i førstelinja. Nå har vi hørt så mange bekymringer over tid om at politiet ikke kommer når de trenger det. Jeg forventer at han nå kommer med konkrete tiltak for å løse problemene der situasjonen er mest prekær, sier justispolitisk talsperson Lene Vågslid i Arbeiderpartiet.

Hun mener det toppet seg da det i sommer kom fram at operasjonssentralen i Sørøst politidistrikt mottar rundt 200 nødanrop hver dag som ikke blir besvart; etter sigende på grunn av underbemannning av operasjonssentralene.

Bekymret for operativ evne

Det er særlig tre problemområder som trekkes fram:

  • Reformen har ikke styrket den lokale beredskapen.
  • Det er ikke dokumentasjon på at den har ført til flere politipatruljer.
  • Politidistriktene får for lite penger til å opprettholde driften.

- Justiskomiteen på Stortinget var i Tønsberg i forrige uke, og der sier politimesteren at de venter et underskudd på 40 millioner med budsjettet som er lagt fram fra regjeringen nå, noe som betyr at de må si opp mellom 20-30 personer, sier Vågslid.

Hun er også bekymret for etterforskningskapasiteten i politiet, som ikke skal ha blitt bedre som følge av politireformen, og saker som hoper seg opp fordi det ikke er folk til å etterforske dem.

«Politiets brede samfunnsoppdrag står under sterk press, og tillit til politiet svekkes», skriver Ap, SV og Sp i et brev til justisministeren.

Etterspør strakstiltak

Det er disse tre partiene som sammen har krevd redegjørelsen. De etterspør strakstiltak for å bedre situasjonen i politidistrikter som sliter særlig.

Da nevner Vågslid særlig Øst, Sørøst, og Oslo-politiet.

- Det jeg håper på, er at Kallmyr kan være ærlig på situasjonen, slik at redegjørelsen i dag ikke blir en opplesing av hvor fantastisk alt er. Han må nå svare på hva han skal gjøre for å rette opp der det brenner mest på dass, og så må han fortelle Stortinget hvorfor han ikke har fulgt opp forliket om politireformen, sier Vågslid.

Politireformen, som også Ap stilte seg bak i Stortinget, hadde som et hovedmål å sørge for flere politifolk på hjul. Det er imidlertid ingen beviser for at det har skjedd over hele landet, og det finnes ingen tall over politipatruljer.

Tvert i mot påstås det fra mange lokalsamfunn at politiets tilstedeværelse er blitt svekket.

Stor usikkerhet

«Det råder stor usikkerhet rundt hvor de nye politiansatte, politipatruljene og etterforskerne Justisministeren ofte viser til faktisk jobber. Vi ber om at justisministeren kommer til Stortinget for å redegjøre på en grundig måte hvordan situasjonen faktisk er og hvilke grep regjeringen vil gjennomføre for å rette opp i en uholdbar situasjon for politiets bemanning- og beredskap som strakstiltak», skriver Ap, SV og Sp i et brev til justisministeren.

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) har innrømmet at det må gjøres justeringer i politireformen, og har varslet en stortingsmelding om politireformen.

Den skal forhåpentligvis komme en gang i november, etter å ha blitt forsinket.

Regjeringspartiene har vært kritisk til det de mener er en svartmaling av situasjonen i norsk politi fra opposisjonspartiene på Stortinget.

- Ap har jobbet intenst med å skape et dårlig inntrykk av reformen, men bak de dårlige overskriftene ligger det gode resultater. Vi skal korrigere noen ting, men alt i alt har reformen gjort norsk politi bedre, sa justispolitisk talsperson Peter Frølich til NTB tidligere i oktober.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media