Frykter «sosial katastrofe»:

Krever strakstiltak

- Når folk fryser og ikke har råd til mat, da har velferdsstaten spilt fallitt, sier Mímir Kristjánsson. Rødt frykter vi står overfor en svært alvorlig sosial situasjon i vinter og krever umiddelbart grep fra regjeringen.

BER OM OVERKJØRING: Rødts Mímir Kristjánsson krever at regjeringen kommer med strakstiltak for å avhjelpe situasjonen for dem med aller minst å rutte med umiddelbart. Han mener de ikke kan vente på behandling i Stortinget. Foto: Geir Dokken / Dagbladet
BER OM OVERKJØRING: Rødts Mímir Kristjánsson krever at regjeringen kommer med strakstiltak for å avhjelpe situasjonen for dem med aller minst å rutte med umiddelbart. Han mener de ikke kan vente på behandling i Stortinget. Foto: Geir Dokken / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Jeg frykter vi er på trappene av en ganske alvorlig sosial katastrofe, og nå haster det at regjeringen gjør noe. Men jeg er redd de ikke forstår hvor alvorlig dette er, sier Mímir Kristjánsson (Rødt) til Dagbladet.

Til tross meldinger om stadig lengre matkøer, kom det ingen ekstra tiltak som er direkte rettet mot sosialhjelpsmottakere i budsjettenigheten med SV.

Det kom heller ikke løfte om en veileder om forenklet saksbehandling for utbetaling av sosialhjelp, noe også Fellesorganisasjonen har tatt til orde for på vegne av kommunale Nav-ansatte.

Nå ber Rødt regjeringen om å overkjøre Stortinget for å få en kriseløsning på plass før jul.

- Håpløst

- Nå kommer kulda for alvor, og med det øker også strømprisene ytterligere. Jeg er usikker på hvordan dette skal gå til slutt. Men når folk fryser og ikke har råd til mat, da har velferdsstaten spilt fallitt. Da må vi finne tiltak raskt, sier Kristjánsson til Dagbladet.

Før helgen ble det kjent at Frelsesarmeen har bestilt langt flere matkasser til folk som har meldt behov før jul enn de har gjort tidligere.

I Oslo har økningen vært på 37,5 prosent fra i fjor og hele 510 nye husstander er registrert siden i sommer. Også i Bergen og Trondheim har Frelsesarmeen bestilt inn langt flere matkasser enn i fjor.

Mange av disse er folk som alltid har klart seg selv, understreker de.

- Vi har hatt en stor økning siden sommeren og den har vært veldig stor i november. Det bare øker. Det er mange som spør om hjelp, sa leder Irene Mathiasen ved Slumstasjonen i Oslo til P4-nyhetene før helga.

Den samme bekymringen har også kommet fra en rekke andre frivillige organisasjoner den siste tida.

Ber om overkjøring

Kristjánsson mener det viktigste nå ikke kan være om noen mot formodning skulle få noen kroner for mye, men at ingen i velferdsstaten Norge skal fryse eller sulte.

REAGERER: Filmskaper og Oslo-borger Nadina Helen Bakos la ut en video på Facebook, som viser svært lange køer til Fattighuset i Grønlandsleiret i Oslo. Video: Privat Vis mer

Dette er også bakgrunnen for at Rødt har tatt til orde for flere strakstiltak, forklarer Kristjánsson.

Blant disse er en julebonus på 1000 kroner per sosialhjelpsmottaker, samt 1000 kroner ekstra per barn.

I tillegg har Rødt fremmet forslag om at det skal på plass en veileder som tar til orde for en forenklet saksbehandling hos Navs sosialtjeneste, lik den som gjaldt under corona. Under denne ble Nav-kontorene blant annet oppfordret til å være mer tilbakeholdne med vilkår om salg av bolig eller eiendeler for å få innvilget sosialhjelp.

Men forslaget fra Rødt vil ikke bli behandlet i Stortinget før i februar.

Det understreker Kristjánsson at er for seint, og han ber derfor regjeringen gjør noe han understreker de vanligvis ikke er særlig begeistret for:

- Vi ber altså regjeringen om å legge en forskriftsendring og en instruks på bordet, altså at de går over Stortinget. Og det er det ikke ofte at vi gjør, men her må man bare få ut fingeren.

Hjerterått

Når de ansatte i Nav har blitt utfordret på hva som kan gjøres for en rask effekt, så er det nettopp en slik Nav-veileder, fortalte også nylig FO-leder Mimmi Kvisvik til Dagbladet.

Kristjánsson understreker at når dette tiltaket faktisk fungerte under corona, bør det tross alt være en «smal sak» å få på plass for regjeringen nå.

- Men det virker som det var en langt større kriseforståelse den gang, selv om matkøene er lengre nå. Det er altså mer alvorlig nå, sier Kristjánsson.

- Dette er helt hjerterå greier, og det er helt håpløst av regjeringen å somle med dette. Dette burde være en enkel ting å få på plass for en regjering som springer ut av det mest venstreradikale Stortinget noensinne, avslutter Kristjánsson.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer