Krever strålegransking

Irske politikere tror Yogor Gaidar kan ha blitt stråleforgiftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det Grønne partiet i Irland krever nå en full strålegransking av alle områder Russlands eks-statsminister Yogor Gaidar har besøkt i Irland, melder den britiske avisa The Independent.

Utspillet kommer i kjølvannet av avsløringene om at Gaidar, som kollapset under en konferanse i Kildare utenfor Dublin, kan ha blitt forgiftet.

- Forgiftet av ukjent stoff

Gaidar besøkte det nasjonale universitetet i Kildare for å snakke om sin bok, «Downfall Of The Empire: Lessons For Contemporary Russia», da han brått ble akutt syk under sin presentasjon. Han ble senere funnet bevisstløs utenfor konferanselokalene.

Gaidar ble fraktet til James Connolly Memorial Hospital i Dublin der han fikk umiddelbar hjelp. Der ble han behandlet til han skrev seg selv ut på søndag, og dro hjem til Russland for videre behandling.

Tidligere i dag sa rådgiver Valerij Natarov til AP at Gaidars leger trodde han var blitt forgiftet, men de klarte ikke å identifisere stoffet i eks-statsministerens blod.

Vil ha gransking

Nå ber Ciaran Cuffe, parlamentarisk talsmann for Det grønne parti, om at det irske stråleverninstituttet (RPII) undersøker stedene Gaidar besøkte de dagene konferansen varte, men først og fremst sykehuset og konferanselokalene.

KAN HA BLITT STRÅLEFORGIFTET: Irske politikere krever full strålegransking etter at en ny Putin-kritiker trolig er forgiftet. Foto: Scanpix
KAN HA BLITT STRÅLEFORGIFTET: Irske politikere krever full strålegransking etter at en ny Putin-kritiker trolig er forgiftet. Foto: Scanpix Vis mer

- RPPI bør ikke nøle med å forsikre seg om at menneskene som jobber og besøker James Connolly-sykehuset og universitetet er trygge for strålingsfare, sier Cuffe.

Men universitetet forholder seg rolige.

- Vi venter. Resultatet av de medisinske prøvene blir kjent i morgen, og først da kan vi ta en avgjørelse. Akkurat nå har vi ingen grunn til å tro at det finnes strålingsfare, sier Colm Keane, talsmann for universitetet i Kildare.

Gaidar skal ha vært syk i dagene før han ankom Irland torsdag kveld.

Her er en oversikt over de vanligste symptomene ved strålingsforgiftning.