VEIVALG: KrF-leder Knut Arild Hareide og partiet hans står foran et spennende veivalg i høst. KrFU mener partilederen ikke må fire overfor statsminister Erna Solberg i avgjørelser om bioteknologi. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VEIVALG: KrF-leder Knut Arild Hareide og partiet hans står foran et spennende veivalg i høst. KrFU mener partilederen ikke må fire overfor statsminister Erna Solberg i avgjørelser om bioteknologi. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

REGJERINGSSPØRSMÅLET

Krever surrogati-garanti hvis KrF skal velge Erna

Martine Tønnessen, leder i KrFU, mener at regjeringspartienes standpunkt på bioteknologi vil være avgjørende for KrFs veivalg i høst.

- Dersom Solberg-regjeringen ønsker KrF med seg rundt bordet, mener jeg de må kunne gi KrF en garanti om at det ikke åpnes for surrogati og eggdonasjon. Selv om jeg er kritisk til å stille ultimatum i prosesser som ikke engang har startet, mener jeg dette bør være en av de mest avgjørende sakene for KrF, sier Martine Tønnessen, leder i KrFU.

KJØP OG SALG: - Å åpne for surrogati er å åpne for kjøp og salg av menneskekroppen, både av kvinnen og av barnet, sier Martine Tønnessen, leder i KrFU. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
KJØP OG SALG: - Å åpne for surrogati er å åpne for kjøp og salg av menneskekroppen, både av kvinnen og av barnet, sier Martine Tønnessen, leder i KrFU. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

I utakt med befolkningen

Dagbladet publiserte sist helg resultatene av en spørreundersøkelse om bioteknologi, utført av Respons på oppdrag fra Norske Kvinners Sanitetsforening. Den viste at 46 prosent av befolkningen er positive til surrogati.

- Spørreundersøkelsen vår viser jo tydelig at befolkningen er på kollisjonskurs med politikerne. Nesten halvparten ønsker å åpne for surrogati, mens på Stortinget er det bare Venstre som har åpnet for det – og da bare altruistisk surrogati, uttalte Grete Herlofson, generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening.

FpU: - Surrogati bør bli lovlig

Bjørn-Kristian Svendsrud, formann i FpU, fulgte opp med å etterlyse et nytt lovverk innen bioteknologi.

- Regjeringen må snarest komme opp med en utredning om surrogati. At nesten halvparten av befolkningen er positive til surrogati er for meg ikke overraskende.

- Befolkningen er mer liberale enn de politiske partiene, og det bør partiene ta inn over seg. Surrogati bør bli lovlig i Norge, hevdet FpU-sjefen.

Etiske grenser

Det vil ikke Martine Tønnessen i KrFU ha noe av.

- Forslaget til FpU-lederen er et skritt i retning av et syn på barn som noe som kan bestilles, og som myndighetene skal levere. Jeg har stor forståelse for at ufrivillig barnløshet oppleves svært vanskelig for dem det gjelder.

- Men det betyr ikke at myndighetene bør sørge for at alle får barn, uansett. KrFU mener noen etiske grenser bør gjelde, selv om det innebærer at staten ikke benytter alle tilgjengelige tekniske muligheter til å sikre alle voksne et barn, sier Martine Tønnessen.

UH: - Ingen grunn til bekymring

Unge Høyres leder Sandra Bruflot beroliger sin kollega i ungdomspartiet til Kristelig Folkeparti.

- Jeg tror ikke KrFU trenger å bekymre seg for at det skal innføres surrogati i Norge. Selv om ungdomspartiene til regjeringen er for, er både Høyre og Frp mot surrogati. Høyre kommer nok til å være det en stund til, sier Sandra Bruflot.

GJENNOMSLAG: - Jeg tror KrF kan få gjennomslag for mye mer av sin politikk med oss enn på venstresiden, sier Sandra Bruflot, leder i Unge Høyre.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
GJENNOMSLAG: - Jeg tror KrF kan få gjennomslag for mye mer av sin politikk med oss enn på venstresiden, sier Sandra Bruflot, leder i Unge Høyre. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Litt merkelig

UH-lederen viser til at det er flertall i Stortinget for å åpne for eggdonasjon, både blant flertallspartiene og de andre.

- Jeg synes det blir litt merkelig å sette det som premiss for et samarbeid på ikke-sosialistisk side når både SV og Ap også er for. Jeg tror KrF kan få gjennomslag for mye mer av sin politikk med oss enn på venstresiden.

- Så må også KrFU og Martine vite at man gir og tar i regjering. Setter de eggdonasjon over alt annet, må de forvente at de må gi kraftig på andre områder. Unge Høyre vil at regjeringen skal føre mest mulig Høyre-politikk, og eggdonasjon var en stor seier for Unge Høyre, sier Sandra Bruflot.

Barnas best trumfer

Martine Tønnessen påpeker at for KrFU er det barnas beste som trumfer voksnes ønske om å bli foreldre.

- Vi mener barn har rett til å kjenne sitt opphav. Donorbarn har ikke juridiske rettigheter overfor sitt opphav. Barna vil ikke nødvendigvis heller få mulighet til å kjenne til sitt biologiske opphav, i hvert fall ikke før voksenalder, dvet vil si 18 år, sier Martine Tønnessen.

- Å åpne for surrogati er å åpne for kjøp og salg av menneskekroppen, både av kvinnen og av barnet. At FpU-formannen vil at staten skal legge til rette for dette, synes jeg er svært problematisk, sier KrFU-lederen.