Onsdag avslørte Aftenposten spillet bak regjeringens beslutningen om å gi utenlandske arbeidstakere karanteneunntak. Importsmitte viste seg seinere å bli en av grunnene til den andre smittebølgen i Norge.
Overfor Dagbladet reagerer Ap-leder Jonas Gahr Støre, byrådsleder Raymond Johansen i Oslo, SV-leder Audun Lysbakken og Rødt-leder Bjørnar Moxnes kraftig.
- Regjeringen må svare for dette. For spørsmålet som melder seg er om bedrifter nå har gått over ende som følge av strengere tiltak i høst, etter importsmitten som kom til Norge i sommer, sier Støre til Dagbladet.
Krever svar
Johansen ber også regjeringen komme på banen. Gjennom hele høsten har han advart om svakheter i karanteneregelverket, og manglende testing av personer som ankommer Norge fra røde land.
- Aftenpostens avsløringer forklarer hvorfor vi ikke har blitt lyttet til. Det ser ut til at regjeringen lot næringslivets lobbyister være med på å lage karantenereglene. Jeg håper at det er feil, og jeg håper at Høie kan komme på banen og si at det er feil at lobbyistene lagde reglene, og at regjeringen ikke tok hensyn til sine egne smitteverneksperter. Det er viktig at helseministeren kommer på banen og avviser at han har latt seg presse av lobbyister.
SV-leder Audun Lysbakken vil også ha svar fra statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie.
- Det var gode grunner til å åpne grensene i sommer, men spørsmålet er om regjeringen hadde god nok kontroll. Det er nå helt nødvendig å kreve svar fra Solberg og Høie. Hastverket, den lettvinte behandlingen av helsefaglige innvendinger og det tette samrøret med NHO som nå er avslørt, reiser store og alvorlige spørsmålstegn ved regjeringens håndtering, sier Lysbakken til Dagbladet.
- Rystende
Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier til Dagbladet at han synes at avsløringene er rystende.
- Avsløringene er rystende. Regjeringen setter overklassens inntjening foran smittevern, liv og helse. Stikk i strid med helsefaglige råd, åpnet de grensa for import av arbeidskraft fra flere land med mye smitte. I tillegg til arbeidskraftimport fra Øst-Europa, så vi chartring av fly med vietnamesiske jordbærplukkere og smitte blant underbetalte filippinere på Hurtigruta, sier Moxnes til Dagbladet.

Avsløringer
Aftenposten dokumenterer hvordan Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet i løpet av prosessen advarte regjeringen om at importsmitte utgjorde stor risiko, uttrykte motstand til Norsk Industris smittevernveileder for utenlandske arbeidstakere og advarte om at disse reglene var i strid med covid-19-forskriften – hvorpå politisk ledelse sørget for at forskriften ble endret.
Avisa dokumenterer også hvordan Norsk Industri la press på Helse- og omsorgsdepartementet, og hvordan Helse- og omsorgsdepartementet videre la press på helsemyndighetene.
Aftenposten legger blant annet fram SMS-korrespondanse mellom industrilobbyist Knut E. Sunde og statssekretær Anne Grethe Erlandsen.
«Hold deg fast. Tragisk mail fra Helsedir (...) som river beina under alt vi har gjort. Og det du og jeg er skriftlig enig om», skrev Sunde til Erlandsen i en av tekstmeldingene.
Siden forskriftsendringen har over 2000 polakker, litauere, briter og andre utenlandske arbeidere fått påvist covid-19 etter ankomst til Norge, ifølge Aftenposten. Videre skriver de at over 100 kommuner har fått smittetilfeller fra Polen.
Høies svar
Helseminister Høie uttaler til Aftenposten at forskriftsendringen i hovedsak var i tråd med anbefalingene fra helsemyndighetene.
- Unntaket kom inn etter et initiativ fra Norsk Industri. De var opptatt av at dette var viktig for veldig mange arbeidsplasser langs hele kysten og også i hele landet. Forskriftsendringen var i hovedsak i tråd med de anbefalingene vi fikk fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.
Høie uttaler også at smittesituasjonen i Europa på tidspunktet var positiv.
- De smittevernfaglige vurderingene til Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet er blitt lagt til grunn. Det unntaket det er snakk om her, ble gitt i ei tid da smitteutviklingen i Europa generelt sett var positiv. Smittevernloven gir ikke hjemmel for å ha strengere tiltak enn strengt nødvendig.
Kritisk
Ap-leder Støre mener at Aftenpostens avsløringer bekrefter at regjeringen har hatt et nølende og dårlig gjennomtenkt forhold til importsmitte. Han mener også at mange av høstens smitteverntiltak ved innreise til Norge burde ha vært på plass langt tidligere.
- Regjeringen visste i mars at store deler av norsk arbeidsliv er avhengig av arbeidskraft fra andre land, men ble likevel hengende etter med smitteverntiltak. Det betaler mange prisen for nå, ikke minst næringsdrivende i andre bransjer, sier Støre og fortsetter:
- Regjeringen vektlegger at den følger helsefaglige råd i alle sine beslutninger. Men her er det grunn til uro for at man ikke har lyttet til disse rådene.
Overrasket
Johansen forteller at han er overrasket over at regjeringen valgte å gi karanteneunntak for utenlandske arbeidstakere, til tross for at de ankom Norge fra land med høyt smittetrykk.
- Det er ingen tvil om at importsmitte bidro til den andre smittebølgen i Norge. Nå har vi en sosial nedstenging i Oslo, og 35 000 er arbeidsledige. Uten at det nødvendigvis har hatt en direkte sammenheng, så har importsmitte vært en del av utfordringen her også. Jeg har selv vært veldig tydelig på at vi må gjøre det vi kan for å tette smittelekkasjer. Flyplasser, arbeidsplasser og grenser kan ikke være frisoner for smittevern under en pandemi, sier Johansen.
Vil følge opp
SV-leder Lysbakken sier at de vil følge opp Aftenpostens avsløringer med spørsmål til regjeringen, og deretter vurdere videre oppfølging i Stortinget.
- Her avsløres en forskjellsbehandling som må være voldsomt provoserende for de mange småbedriftseierne og arbeidsløse som venter på mer hjelp fra regjeringen. Når mektige næringslivstopper klager på SMS skyves helsefaglige råd kjapt til side, og NHOs lobbyister for skrive reglene selv.
Lysbakken har lenge uttrykt bekymring knyttet til regjeringens makt under coronapandemien, og mener fortsatt at Stortinget må involveres i større grad i spørsmål om viktige tiltak.
Kontakt
Norsk Industri er den største landsforeningen i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Rødt-leder Moxnes merker seg kontakten mellom NHO og regjeringen, som går fram av SMS-korrespondansen som Aftenposten legger fram.
- NHO har en hotline til Høyre-regjeringen som andre bare kan drømme om. På få minutter hiver landets øverste politiske ledelse seg rundt når arbeidsgiverne ber om det. Og når regjeringen trenger svar fra NHO, må de pent sitte og vente til direktøren er ferdig med å gå tur i Marka, sier Moxnes.