OSLO 20130117 Utenriksminister Espen Barth Eide og Statsminister Jens Stoltenberg holder pressekonferanse i Statsministerboligen om den siste oppdateringen i gisselstuasjonen i Algerie
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OSLO 20130117 Utenriksminister Espen Barth Eide og Statsminister Jens Stoltenberg holder pressekonferanse i Statsministerboligen om den siste oppdateringen i gisselstuasjonen i Algerie Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Krever svar fra Algerie etter militæraksjonen

Gikk til angrep uten å varsle de berørte landene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge krever en full redegjørelse fra Algerie etter militæraksjonen mot gassanlegget, skriver VG.

Uten å godta tilbud om militær hjelp og uten å varsle de berørte landene gikk den algeriske hæren til angrep på gisseltakerne torsdag.

Minst 30 gisler, blant dem minst åtte utlendinger, ble drept i militæraksjonen mot gisseltakerne ved gassanlegget In Aménas, ifølge en kilde i den algeriske sikkerhetstjenesten. Fredag morgen er det fortsatt ikke kommet nye opplysninger om de ni norske gislene som ikke er gjort rede for.

- Vi vil selvfølgelig ha en full gjennomgang av hendelsesforløpet i etterkant av en så alvorlig hendelse, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til VG.

- Men å vurdere om aksjonen var rimelig eller urimelig, er det altfor tidlig å slå fast nå.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) var tydelig misfornøyd da han redegjorde for gisseldramaet:

- Vi hadde gitt uttrykk for at vi ønsket å bli varslet på forhånd, men ble varslet rett i etterkant. Algeriske myndigheter ga uttrykk for at de var i en situasjon hvor de ikke hadde noe valg, sa Stoltenberg.

(NTB)