Krever svar fra Ap:
- Utrolig vinglete

Venstre-leder Trine Skei Grande etterlyser klare svar fra Arbeiderpartiet i skolepolitikken. Hun er blitt desperat, svarer Ap.

UT MOT AP: Venstre-leder Trine Skei Grande ber Arbeiderpartiet klargjøre hva de egentlig mener i skolepolitikken - og får svar. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
UT MOT AP: Venstre-leder Trine Skei Grande ber Arbeiderpartiet klargjøre hva de egentlig mener i skolepolitikken - og får svar. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

- Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre må klargjøre hva de egentlig mener. Er de for eller mot fem års lærerutdanning? Er de for eller mot karakterkrav og kompetansekrav? spør Venstre-leder Trine Skei Grande.

Selv om hun er kulturminister ligger fortsatt skolen og læreryrket nærme hjertet til Grande, som tidligere har jobbet som lærer ved Hunn skole og adjunkt ved Levanger videregående skole.

De tre spørsmålene til Arbeiderpartiet oppsummerer de tre store grepene som tas i lærerutdanningen og arbeidet med å heve kompetansen til dem som allerede er lærere.

Regjeringen har gjort lærerutdanningen femårig, de har hevet karakterkravet for å komme inn på utdanningen og de sender lærere som allerede underviser i skolen tilbake på skolebenken, hvis de mangler ikke har nok kompetanse i kjernefagene norsk, matte og engelsk.

- Jeg syns Ap har vært utrolig vinglete i alle de virkelige viktige og store grepene som er tatt på lærerutdanninga de siste 10 åra. Læreryrket har økt utrolig mye i «kred» med de grepene vi har tatt. Statusen, måten man snakker om læreryrket og hvor mange ungdommer som drømmer om å bli lærer, er blitt dramatisk forbedret. Det beste vi kan gjøre for skolen er å sørge for at de virkelige talentfulle blir lærere, sier Grande.

Trine Skei Grande lanserer nå sju tiltak for å få flere kvalifiserte lærere (se faktaboks).

Ap: - Ja, vi har snudd

Selv om Venstre-leder Grande utfordrer Ap-leder Støre direkte, er det utdanningspolitisk talsperson Martin Henriksen som svarer på vegnet av partiet.

- Er Arbeiderpartiet for eller mot fem års lærerutdanning?

- For. Vi er og har vært for dette i mange år. Det er vel et uttrykk for desperasjon når Venstre må dra fram gamle saker om igjen for å angripe Ap i valgkampinnspurte, sier Henriksen.

OPPHETET DEBATT: Moxnes påstår at Listhaug tjener rundt 1,4 millioner som statsråd. Hun slår umiddelbart tilbake. Vis mer

- Er Ap for eller mot karakterkrav til lærerutdanningen - og hvilket karakterkrav eventuelt?

- Vi er for karakterkrav, men i motsetning til Venstre og Høyre lytter vi til fagmiljøene som sier at kravet i matte gjør at man går glipp av dyktige lærere. Vi ønsker at man ser på karaktersnittet i stedet, man kan bli en dyktig norsklærer selv om man ikke har 4 i matte, sier Henriksen.

- Er Ap for eller mot kompetansekrav til lærerne?

- Det var den rødgrønne regjeringen som innførte kompetansekravet, men vi er imot at det skal ha tilbakevirkende kraft, svarer Martin Henriksen.

- Men Ap har snudd når det gjelder karakter- og kompetansekrav?

Krever svar fra Ap:- Utrolig vinglete

- Ja, det har vi. Og det har vi vært helt åpne og ærlige på. Vi mener det er målet som er viktig og ikke virkemidlene. Vi har lyttet til fagmiljøene som sier at det rigide mattekravet bør erstattes med et mer treffsikkert krav til karaktersnitt. I møte med alvorlig lærermangel er det uklokt av Venstre og regjeringen å ikke lytte til fagmiljøene, sier Henriksen og viser til at andelen ukvalifiserte lærere er høyere enn på 15 år.

Grande: - Kjempeutfordring

Innsatsen med etterutdanning kommer samtidig som innføringen av lærernormen. På toppen av dette har man «mistet» et kull med nyutdannede lærere da utdanningen gikk fra fire til fem år.

- Vi har en kjempeutfordring med at vi ikke har nok kvalifiserte lærere. Derfor har vi lagt fram sju tiltak som vi mener vil føre til flere faglærte lærere, sier Grande.

- Dere sitter i regjering og kommer med sju tiltak midt i valgkampen, er ikke det litt rart?

- Vi har gjort masse - og det funker som bare det. Men vi må gjøre mer. Det er ikke mange år siden vi hadde altfor lav søknad til læreryrket, da lærerskoleplasser sto tomme og bare halve kull fullførte utdanningen. Dette er snudd nå, sier Grande, som tror statusen til læreryrket vil fortsette å øke de neste åra.

- Det viktigste vi har gjort er å gjøre lærerutdanningen femårig. Ingenting kommer til å påvirke det som skjer i klasserommet og statusen til yrket like mye, sier Grande.