Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever svar fra Erna om regjeringens samepolitikk

Ap-Helga mener samestikket fra Frp-er kan få samehatet til å blusse opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kjølvannet av samefolkets dag, har diskusjonen om norsk samepolitikk blusset opp igjen. Sametingspresident Aili Keskitalo beskylder regjeringen for systematisk diskriminering av samer fordi de har kuttet i samiske tilbud i årets statsbudsjett. På festdagen lørdag fulgte Frps Ulf Leirstein opp med en tweet som kritikerne mener harselerer med samer.

«Samenes NASJONALdag... Visste ikke at samene hadde eget land. Da kan sikkert det landet betale for Sametinget, støtte til samisk kultur osv», skrev han i tweeten.

Frp-erens uttalelser får tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen, som selv er same, til å se rødt. Hun frykter det kan være med på å legitimere samehat.

- De siste årene har vi hatt en veldig positiv utvikling, og samisk er synliggjort på en helt annen måte enn da jeg var ung, men når maktpersoner sprer sånne ting på sosiale medier er det med på å legitimere grumset på internett og holdninger mot samer, sier Pedersen.

Tweeten til Lerstein føyer seg inn i et større bilde som gir grunn til å stille spørsmål ved regjeringens samepolitikk, mener Pedersen.

- Taler med to tunger Hun beskylder regjeringen for å tale med to tunger. Mens Høyre har stilt seg bak den norske samepolitiske linja, har Frp i årevis ønsket å legge ned hele Sametinget. De er også i mot at samer skal ha noen særrettigheter - og foreslo i sitt alternative statsbudsjett for 2013 å fjerne alle bevilgninger til samiske formål. 

- Frp har ikke fått gjennomslag for sin primære samepolitikk, men istedet ser vi nå at Sametinget får kuttet sine budsjetter, og at det kuttes i ting som er bygd opp over mange år, sier Pedersen, som blant annet viser til det plutselige kuttet i den sørsamiske skolen i Midt-Norge i fjor og festivalen Riddu Riddu, som mistet sin knutepunktstatus i året som gikk.

Kuttene førte blant annet til at representanter fra Sametinget og sørsamer demonstrerte foran Stortinget for første gang siden Altautbyggingen.
 
Ber om svar Nå må statsminister Erna Solberg komme på banen for å fortelle hvilken samepolitikk regjeringen faktisk står for, mener Pedersen. Fredag ble det kjent at også FN ber Norge om svar på det spørsmålet, etter at Sametinget har rapportert kuttene i inneværende års statsbudsjett til FNs komite for rasediskriminering. 

- Jeg synes Aili Keskitalo uttalte seg meget konsist om saken, og hun har min fulle støtte. Det er veldig trist at man på samefolkets dag har kunnet glede seg over nye samiske framskritt, og at man i år ser det motsatte, sier Pedersen til Dagbladet.

- Det er vel ingen overraskelse at Frp mener det de mener og sier det?

- Frp har alltid stått for den type holdninger, og har alltid satt grupper opp mot hverandre, og samer har i likhet med alenemødre, finnmarkinger, og innvandrere vært tema for Frp sin retorikk, men når de nå fortsetter med det som regjeringsparti gjør det saken enda verre, sier Pedersen. 

- Samlet om politikken Dagbladet forsøkte før helga å få en kommentar fra Erna Solberg om regjeringens samepolitikk, men måtte ta til takke med en kommentar fra sameminister Jan Tore Sanner (H). Sanner avviste at Frp har påvirket samepolitikken i negativ retning, og at regjeringen diskriminerer samer ved å kutte.

- Regjeringen står samlet for regjeringens politikk, som har flertall i Stortinget. Frp var før i mot sametinget, men nå står vi sammen i regjering for en videreføring av rammene i samepolitikken. Faktisk har det aldri vært bredere enighet om politikken for samene enn det er nå, sa Sanner til Dagbladet.

Overfor Dagbladet bekrefter stortingsrepresentant Helge Andre Njåstad (FrP)at partiet fortsatt er kritisk til at samer skal ha det han kaller særrettigheter. De ønsker fortsatt å legge ned Sametinget. Det er imidlertid en lite aktuell sak nå fordi de ikke har flertall for forslaget.

- Innenfor samepolitikken har vi ikke fått gjennomslag for å legge ned Sametinget, så de bør være fornøyd med det, sier Njåstad om sametingspresidentens pengekritikk.

Han understreker at Frp ikke er imot samisk kultur og språk, men at partiet synes det er unødvendig byråkrati at Norge skal ha et eget sameting i tillegg til Stortinget.