Haddy Njies bok

Krever svar fra Hadia

Ap-nestleder Hadia Tajik går i rette med det hun mener er feilaktige påstander om henne i Haddy Njies bok. I kveld krever Haddy Njie svar på hva Tajik snakker om.

MOTMÆLE: Ap-nestleder Hadia Tajik slår tilbake mot feilaktige påstander mot henne i Haddy Njies «Dagbok». Foto: Lars Eivind Bones
MOTMÆLE: Ap-nestleder Hadia Tajik slår tilbake mot feilaktige påstander mot henne i Haddy Njies «Dagbok». Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Haddy Njies oppgjør og dom over Ap-leder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajiks rolle i varslene mot hennes mann Trond Giske løfter nok en gang lokket på Giske-saken.

Arbeiderpartiet konkluderte 25. januar 2018 med at Trond Giske hadde brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering. En konklusjon Trond Giske - ifølge Haddy Njies bok - fortsatt er sterkt uenig i.

I Njies «Dagbok» framsettes også en rekke anklager mot Hadia Tajik. Blant annet hevdes det at Tajik leverte inn grunnløse bekymringsmeldinger på Giske for å ramme ham.

Det hevdes også at Tajik - og kretsen rundt henne - aktivt lette etter kvinner som hadde historier på Giske.

Tajik: - Feilaktige påstander

Dagbladet har forelagt Hadia Tajik anklagene fra Haddy Njie. Tajik svarte fredag skriftlig på spørsmål via Arbeiderpartiets kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen.

«Jeg har ikke lest boka. Jonas (Gahr Støre) og Kjersti (Stenseng) har sammen konkludert med at Trond Giske har brutt Arbeiderpartiets retningslinjer mot seksuell trakassering gjentatte ganger.

Jeg støtter Jonas og Kjersti i denne konklusjonen.

Utover dette tar jeg bare til etterretning at de feilaktige påstandene mot meg som i stor grad tidligere har blitt fremført av anonyme kilder, nå fremføres av Haddy Njie», skriver Hadia Tajik.

Haddy krever svar

Dagbladet har spurt om Tajik kan være konkret på hvilke påstander som er feilaktige, uten at hun ønsker å gi ytterligere kommentarer.

Haddy Njie etterlyser i en e-post til Dagbladet også en konkretisering av hvilke påstander Tajik stempler som feilaktige.

Njie avkrever nå Tajik et svar: Hva er feil i boka?

- Det er oppsiktsvekkende at Tajik anklager meg for å fremme feilaktige påstander om henne i min bok, uten at hun konkretiserer hva som er feil. Tajik må konkretisere for at det skal være mulig for meg å svare eller rette, skriver Njie.

SNAKKER UT: Bokaktuelle Haddy Njie snakker denne uken ut i programmet «Lindmo» på NRK. Video: NRK Vis mer

Støre-støtte til Tajik

Jonas Gahr Støre møtte Dagbladet på Ap-lederens kontor fredag ettermiddag etter trontaledebatten i Stortinget.

Støre er klokkeklar på at det ikke var opp til Hadia Tajik å vurdere varslene som kom til henne, og at det var riktig å viderebringe dem til partiet. Uansett om offeret i varselet selv mente det ikke hadde skjedd noe problematisk.

STØTTE: Jonas Gahr Støre mener Hadia Tajik selvsagt måtte viderebringe alle varsler til som kom til henne til partiorganisasjonen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STØTTE: Jonas Gahr Støre mener Hadia Tajik selvsagt måtte viderebringe alle varsler til som kom til henne til partiorganisasjonen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- En tillitsvalgt i Ap som får et varsel, bringer det videre til partikontoret. Det er helt naturlig. Og for en nestleder som får et slikt varsel, er det en selvfølgelighet. Hun kunne ikke saksbehandle varslene, hun måtte bringe det videre, slår Støre fast.

- Det blir i boka påstått at Hadia Tajik brukte disse varslene som et ledd i en maktkamp. For henne må dette åpenbart være tungt?

- Derfor vil jeg bare gjenta at enhver tillitsvalgt som får varsler, har en plikt til å bringe det videre, sier Støre, som trekker fram at en rekke varsler ble lagt bort av partikontoret fordi det ikke var hold i dem.

Varsler: - Trakasserer meg på nytt

I Njies bok gjentas Trond Giskes oppfatning av at han er helt uskyldig i fire av de fem varslene mot ham, der partiet konkluderte med at han hadde brutt regelverket. Det femte varselet kan han ikke huske.

Varsler Line Oma gikk fredag ut på Facebook og tok et kraftig oppgjør med framstillingen i boka, der hennes varsel blir avvist av Njie og Giske.

«I går gråt jeg for første gang siden jeg varslet om seksuell trakassering av din mann, Trond Giske.

Jeg gråt ikke fordi jeg var rørt av din framstilling, men fordi du velger å bruke din makt, rekkevidde og innflytelse til å kalle meg en løgner.

I februar 2018 ønsket Trond Giske å beklage til meg personlig. I går anklager dere meg for løgn. Jeg føler meg nesten trakassert på nytt», skriver Oma, som avslutter innlegget med at «det er nok nå».

Haddy Njie sier i en kommentar til Oma at det kan hende hun undervurderer hvor hardt hennes ord kan ramme.

- Men jeg kommer fortsatt til å mene at vi alle, også varslere, må tåle å bli motsagt, skriver Njie i en uttalelse til Dagbladet.

- Giskes rett

Allerede neste høst starter kampen om stortingsnominasjonene i 2021. Støre svarer ikke direkte på om Trond Giske fortsatt kan ha tillit når han fortsatt går mot varslerne.

- Det er hans rett. Vi har ikke kommentert enkeltvarsler. Det er en helhetsvurdering som ledet til konklusjonen. Vi både forventer og ønsker at Giske deltar i det politiske arbeidet. Så skjer fremtidige nominasjonsprosesser der de skjer, sier Støre.

- Line Oma skriver i dag at «det er nok nå». Er du enig?

- Jeg forstår at de menneskene som har vært berørt, fortsatt har reaksjoner på det de har opplevd. Det gjelder også boka som Haddy har skrevet. Jeg forstår at disse ukene var ekstremt krevende. At det Line Oma har opplevd var ekstremt krevende. Og at omtalen som kommer opp nå, også er en belastning for varslerne, sier Støre.

Partiets beste?

Dagbladets Cathrine Krøger avsluttet sin anmeldelse av Njies «Dagbok» med følgende avsnitt:

«Nå det gjelder det stakkars skadeskutte Arbeiderpartiet er Njie nådeløs. Hadde hun tenkt på partiets beste, burde hun holdt tett. Jeg skjønner godt at hun ikke gjør det.»

- Partiet har behandlet sakene og konkludert. Det avslutter den formelle prosessen. Jeg forstår at det er menneskelige sider som kan leve videre. Ap er aldri redd for å stå i en samfunnsdebatt som handler om følsomme og sårbare tema. Vi kan stå i det natt og dag. Vi tåler veldig godt at folk mener ting om oss. Derfor har jeg ikke noen grunn til å kritisere folk som mener noe om oss. Men jeg registrerer at boka kommer den dagen opposisjonen skal ha sin debatt i Stortinget, sier opposisjonsleder Støre.

- Giske sier det er faktiske feil her. Vil du ta nye runder?

- Nei. Saken er avklart. Mitt brev til Trond i februar 2018 setter et punktum. Hans innleverte materiale endret ikke våre konklusjoner. Det tok Trond til etterretning. Det er der vi står, sier Jonas Gahr Støre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer