Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nav-skandalen blir tema for kontrollkomiteen på Stortinget

Krever svar fra Hauglie

I morgen klokka 10 skal arbeidsminister Anniken Hauglie redegjøre om Nav-skandalen. Så kommer de tøffe spørsmålene fra Stortinget.

KREVER SVAR: SVs Freddy André Øvstegård vil ta opp Nav-skandalen i møtet i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité rett etter arbeidsministerens redegjørelse i morgen. En mengde spørsmål kan bli sendt hennes vei. Foto: Steinar Solås Suvatne/Dagbladet
KREVER SVAR: SVs Freddy André Øvstegård vil ta opp Nav-skandalen i møtet i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité rett etter arbeidsministerens redegjørelse i morgen. En mengde spørsmål kan bli sendt hennes vei. Foto: Steinar Solås Suvatne/Dagbladet Vis mer
KRITIKK: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie svarer på kritikken etter NAV-skandalen. Video: Christian Wehus Vis mer

- Vi har skrevet ned 18 spørsmål som vi mener arbeidsministeren, justisministeren og Sivilombudsmannen bør svare på. Lista blir oppdatert etter redegjørelsen, sier SV-representant Freddy André Øvstegård til Dagbladet.

Han er SVs mann i kontroll- og konstitusjonskomiteen, som samles til møte bare timer etter Hauglies redegjørelse i morgen. Der vil Øvstegård ta opp spørsmålslista si.

Kan bli kontrollsak

For at spørsmålene skal bli sendt i komiteens regi, må han ha støtte fra to andre representanter. Det har Øvstegård god tro på at han får.

- Jeg er trygg på at komiteen vil undersøke saken og at vi vil sende flere spørsmål til statsråden - enten på møtet i morgen eller uka etter, sier han.

Stortinget har ennå ikke bestemt hvordan redegjørelsen til Anniken Hauglie skal behandles. Den vil bli etterfulgt av en debatt i salen og trolig overført til en komité.

Om den havner i arbeids- og sosialkomiteen eller om går rett til kontroll, er uavklart. Men SVs oppfatning er tydelig:

- Saken hører hjemme i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

- Kollektivt klassejustismord

Øvstegård mener saken er den mest alvorlige som Stortinget har hatt til behandling, på svært lenge.

- Det er snakk om et grovt overtramp fra systemets side, mot enkeltpersoner, som i mange tilfeller er syke og sårbare. Vi har å gjøre med et kollektivt klassejustismord, sier han.

På lista over 18 spørsmål trekker han fram to som helt sentrale for Anniken Hauglie og regjeringen å besvare:

- Hun må avklare hvordan regjeringen skal sørge for å gi ofrene rettferdighet og oppreisning. I tillegg må vi komme til bunns i hvor vidt Hauglie tidligere burde ha trukket i nødbremsen, sier han.

Spørsmålet til justisminister Jøran Kallmyr (Frp) vil dreie seg om departementets lovavdeling på noe tidspunkt var inne i saken, mens Sivilombudsmannen før følgende utfordring:

- Vi trenger å vite om Sivilombudsmannen har behandlet spørsmål som er relevante for saken, i den perioden hvor Nav har drevet feil praksis, sier SV-representanten.

Avventer

Om kontrollkomiteen skulle ende med å sende spørsmål til regjeringen, innebærer ikke det nødvendigvis at en kontrollsak er opprettet.

Men i forrige uke gikk Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen langt i å forskuttere dette. Overfor Adresseavisen sa hun at hun akter å bruke initiativretten til å kreve høring i Nav-skandalen.

– Folks liv er ødelagt. Stortinget må vite hvorfor de ansvarlige ikke handlet før, sa Hansen, som er en av Stortingets visepresidenter.

- Det er åpenbart at denne feilen har vært kjent lenge. Trygderetten har varslet, og statsråden må ha visst dette i lengre tid. Da må Stortinget gå helt til bunns i saken, og det skjer best i en åpen høring, framholdt Hansen overfor avisa.

Kontrollkomiteens leder Dag Terje Andersen (Ap) sa allerede onsdag til NTB at han tror Nav-skandalen med stor sannsynlighet vil havne på komiteens bord, men la til at han først vil avvente Hauglies redegjørelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media