Nav-skandalen blir tema for kontrollkomiteen på Stortinget

Krever svar fra Hauglie

I morgen klokka 10 skal arbeidsminister Anniken Hauglie redegjøre om Nav-skandalen. Så kommer de tøffe spørsmålene fra Stortinget.

KREVER SVAR: SVs Freddy André Øvstegård vil ta opp Nav-skandalen i møtet i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité rett etter arbeidsministerens redegjørelse i morgen. En mengde spørsmål kan bli sendt hennes vei. Foto: Steinar Solås Suvatne/Dagbladet
KREVER SVAR: SVs Freddy André Øvstegård vil ta opp Nav-skandalen i møtet i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité rett etter arbeidsministerens redegjørelse i morgen. En mengde spørsmål kan bli sendt hennes vei. Foto: Steinar Solås Suvatne/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
KRITIKK: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie svarer på kritikken etter NAV-skandalen. Video: Christian Wehus Vis mer

- Vi har skrevet ned 18 spørsmål som vi mener arbeidsministeren, justisministeren og Sivilombudsmannen bør svare på. Lista blir oppdatert etter redegjørelsen, sier SV-representant Freddy André Øvstegård til Dagbladet.

Han er SVs mann i kontroll- og konstitusjonskomiteen, som samles til møte bare timer etter Hauglies redegjørelse i morgen. Der vil Øvstegård ta opp spørsmålslista si.

Kan bli kontrollsak

For at spørsmålene skal bli sendt i komiteens regi, må han ha støtte fra to andre representanter. Det har Øvstegård god tro på at han får.

- Jeg er trygg på at komiteen vil undersøke saken og at vi vil sende flere spørsmål til statsråden - enten på møtet i morgen eller uka etter, sier han.

Stortinget har ennå ikke bestemt hvordan redegjørelsen til Anniken Hauglie skal behandles. Den vil bli etterfulgt av en debatt i salen og trolig overført til en komité.

Om den havner i arbeids- og sosialkomiteen eller om går rett til kontroll, er uavklart. Men SVs oppfatning er tydelig:

- Saken hører hjemme i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

- Kollektivt klassejustismord

Øvstegård mener saken er den mest alvorlige som Stortinget har hatt til behandling, på svært lenge.

- Det er snakk om et grovt overtramp fra systemets side, mot enkeltpersoner, som i mange tilfeller er syke og sårbare. Vi har å gjøre med et kollektivt klassejustismord, sier han.

På lista over 18 spørsmål trekker han fram to som helt sentrale for Anniken Hauglie og regjeringen å besvare:

- Hun må avklare hvordan regjeringen skal sørge for å gi ofrene rettferdighet og oppreisning. I tillegg må vi komme til bunns i hvor vidt Hauglie tidligere burde ha trukket i nødbremsen, sier han.

Spørsmålet til justisminister Jøran Kallmyr (Frp) vil dreie seg om departementets lovavdeling på noe tidspunkt var inne i saken, mens Sivilombudsmannen før følgende utfordring:

- Vi trenger å vite om Sivilombudsmannen har behandlet spørsmål som er relevante for saken, i den perioden hvor Nav har drevet feil praksis, sier SV-representanten.

Avventer

Om kontrollkomiteen skulle ende med å sende spørsmål til regjeringen, innebærer ikke det nødvendigvis at en kontrollsak er opprettet.

Men i forrige uke gikk Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen langt i å forskuttere dette. Overfor Adresseavisen sa hun at hun akter å bruke initiativretten til å kreve høring i Nav-skandalen.

– Folks liv er ødelagt. Stortinget må vite hvorfor de ansvarlige ikke handlet før, sa Hansen, som er en av Stortingets visepresidenter.

- Det er åpenbart at denne feilen har vært kjent lenge. Trygderetten har varslet, og statsråden må ha visst dette i lengre tid. Da må Stortinget gå helt til bunns i saken, og det skjer best i en åpen høring, framholdt Hansen overfor avisa.

Kontrollkomiteens leder Dag Terje Andersen (Ap) sa allerede onsdag til NTB at han tror Nav-skandalen med stor sannsynlighet vil havne på komiteens bord, men la til at han først vil avvente Hauglies redegjørelse.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer