- MÅ SVARE I STORTINGET: Helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen må svare i Stortinget for at det ikke er etablert et register som kartlegger nordisk helsepersonells tabber og overgrep. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- MÅ SVARE I STORTINGET: Helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen må svare i Stortinget for at det ikke er etablert et register som kartlegger nordisk helsepersonells tabber og overgrep. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Krever svar fra helseministeren

Stortingspolitikere reagerer på manglende oversikt for overgrep og feiloperasjoner i Norden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frps helsepolitiske talsmann og nestleder, Per Arne Olsen, reagerer kraftig på at leger fortsatt kan jobbe andre steder etter overgrep og alvorlige feilbehandlinger.

- Jeg har tatt opp dette med helseministeren gjentatte ganger, uten at det har blitt iverksatt tilstrekkelige tiltak, sier Olsen til Dagbladet.

I dagens Dagblad sier statssekretær Robin Martin Kåss at regjeringen ikke kan si noe sikkert om når et slikt register er på plass.

Krever redegjørelse Han krever nå at helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen redegjør for situasjonen i Stortinget.

- Pasienter skal føle seg trygge på at de får en lege med rent rulleblad. Det er ofre - konkrete enkeltmennesker, som blir skadelidende, fordi det tar tid å få på plass et system.

- Det er ikke noe bedre at det skjer motsatt vei - at en lege som mister autorisasjonen sin i Norge kan fortsette i et annet land, sier Olsen.

Komplisert Olsen sier han har en forståelse for at et slikt system er komplisert, særlig fordi det er forskjellig lovgivning i de enkelte land for advarsel og inndragelse av autorisasjonen for helsepersonell.

VIL HA SVAR: Frp-nestleder helsepolitisk talsmann, Per Arne Olsen. Foto: Silje Eide
VIL HA SVAR: Frp-nestleder helsepolitisk talsmann, Per Arne Olsen. Foto: Silje Eide Vis mer

- Men det burde være mulig å skjære igjennom, og få på plass et internasjonalt system når det gjelder lovbrudd som anses som uakseptabelt, slik som overgrep, sier Olsen.

Han mener Norge bør bruke sin posisjon i Nordisk ministerråd og Strasbourg for holde trykket på saken og fremskynde prosessen.

- Det kan ikke gå år og tiår for å få dette på plass, sier Olsen.