Krever svar fra Høie

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Rødt vil at kontrollkomiteen skal sende spørsmål til Helse- og omsorgsdepartementet etter Aftenpostens SMS-avsløringer.

I HARDT VÆR: Helseminister Bent Høie er i hardt vær etter Aftenpostens SMS-avsløringer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I HARDT VÆR: Helseminister Bent Høie er i hardt vær etter Aftenpostens SMS-avsløringer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 60 300 +372
innlagt 125 +1
døde 543
påvist smittet 97 500 000+630.0K
døde 2 090 000 +14.7K
Se mer

Fredag opplyser Senterpartiet, Rødt og Arbeiderpartiet at de ønsker at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skal sende spørsmål til Helse- og omsorgsdepartementet om karanteneunntak for utenlandske arbeidere.

Dette skjer etter at Aftenposten onsdag avslørte SMS-korrespondanse mellom Knut E. Sunde i Norsk Industri og statssekretær Anne Grethe Erlandsen i forkant av beslutningen om å gi karanteneunntak til utenlandske arbeidere i sommer.

SMS-korrespondansen viser at Norsk Industri la press på Helse- og omsorgsdepartementet. Aftenposten dokumenterer også at Helse- og omsorgsdepartementet la press på helsemyndighetene.

- Vi er åpen for at dette kan bli en kontrollsak. På nåværende tidspunkt er det noen løse tråder, så det vil våre folk i kontrollkomiteen komme tilbake til, sier Aps helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkol, til Dagbladet.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Utarbeidet spørsmål

Eva Kristin Hansen (Ap), som er medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen, opplyser til Dagbladet at de ønsker klarhet i hva som har foregått.

- Etter mitt syn så vil det være naturlig at kontrollkomiteen begynner med å sende spørsmål til Helse- og omsorgsdepartementet om denne saken. Vi må få klarhet i hva som har foregått her, hvem som har tatt de endelige beslutningene og hvem regjeringen har vært i kontakt med fra arbeidslivet, og hvordan det har foregått, sier hun til Dagbladet og fortsetter:

- Vi er for at man skal ha kontakt med partene i arbeidslivet, men det er noe helt annet å la seg diktere av en arbeidsgiverorganisasjon. Vi må finne ut av hva som faktisk har skjedd her.

Dagbladet får opplyst at Arbeiderpartiet har utarbeidet en rekke spørsmål som de vurderer å be kontroll- og konstitusjonskomiteen sende til Helse- og omsorgsdepartementet. Det understrekes at disse spørsmålene er foreløpige, og kan endres i løpet av prosessen.

Spørsmål til kontroll- og konstiutsjonskomiteen

Dagbladet får opplyst at dette er de aktuelle spørsmålene som Arbeiderpartiet har utarbeidet. Det understrekes at de er foreløpige, og kan endres i løpet av prosessen.

Selve beslutningen:

  • Hvem tok beslutningen om å gi fritak fra ti dagers karantene for utenlandske arbeidstagere 22. Juni?
  • Hvem tok beslutningen om å se bort fra FHIs faglige vurdering 15. juni, som advarte mot å gi unntak som åpnet for importsmitte?
  • Hvorfor ble de nye reglene om fritak fra ti dagers karantene for utenlandske arbeidstagere publisert før FHI, Helsedirektoratet og departementet i det hele tatt hadde behandlet dem?
  • Ble det gjort en vurdering av negative konsekvenser som følge av nedstenging, utbruddshåndtering og nasjonale tiltak opp mot fordelene ved tak fra ti dagers karantene for utenlandske arbeidstagere og kan denne oversendes komiteen?
  • Hva lå til grunn for at fritak fra ti dagers karantene for utenlandske arbeidstagere ble så bredt at det gjaldt alle bransjer?

Etterspillet:

  • Hvilke konkrete tiltak satte regjeringen inn for å forhindre at importsmitte skulle spre seg til lokalbefolkningen da de åpnet for fritak fra ti dagers karantene for utenlandske arbeidstagere 22. juni?
  • Hvilke tiltak satte regjeringen inn for å forberede norske kommuner på å håndtere økende importsmitte som resultat av fritak fra ti dagers karantene for utenlandske arbeidstagere?
  • Fikk regjeringen advarsler om økende importsmitte knyttet fritaket for utenlandsk arbeidskraft før 5. november?

Vil snu hver stein

Rødt-leder Bjørnar Moxnes opplyser til Dagbladet at de også har utarbeidet en rekke spørsmål som de ønsker at kontroll- og konstitusjonskomiteen sender til Helse- og omsorgsdepartementet.

- Her har regjeringen satt bedriftseiernes inntjening foran smittevern, liv og helse og åpnet grensene for import av arbeidskraft fra land med mye smitte. Nå må vi snu hver stein og få alle fakta på bordet, uttaler Moxnes til Dagbladet og fortsetter:

- Arbeidsgiverforeningen NHO har en direktelinje til Høyre-regjeringen som andre bare kan drømme om. Vi krever full åpenhet om kontakten mellom NHO og regjeringen, da regjeringen tilsidesatte helsefaglige råd og endret karantenereglene etter ønske fra bedriftseierne.

Helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, Kjersti Toppe, sier til Dagbladet at hun mener at beslutningen om å gi karanteneunntak til utenlandske arbeidstakere har skjedd på en spesiell måte.

- Spørsmålet vårt handler om hvorvidt dette ble gjort utifra en medisinskfaglig begrunnelse. Vi er veldig kritiske til opplysningene som har kommet fram om at Norsk Industri nærmest var med på å skrive forskriften selv, som følge av tett kontakt med statssekretæren. Det er sannsynlig at dette kan ha bidratt til importsmitte, men det må vi komme til bunns i, sier Toppe til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer