Overgrep mot barn:

Krever svar fra justisministeren om pedojegeres virksomhet

Vil undersøke om lovverket gjør det mulig å narre folk til å begå kriminelle handlinger. 

KONTAKTER PEDOFILE: Gruppa jakter pedofile menn, og legger navn og bilde ut på internett. Nå har de fått sin første mann dømt. Videoen der en 63-åring trodde han skulle møte en 14 år gammel jente ble brukt som bevis mot 63-åringen i Frostating lagmannsrett. Video: PrivatVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I slutten av november ble en 63 år gammel mann dømt til 36 dagers fengsel for å ha forsøkt å møte ei 14 år gammel jente med hensikt å ha seksuell omgang med henne.

14-åringen var imidlertid ikke en ekte person, men en falsk profil opprettet på et chattenettsted.

Profilen ble opprettet av en 25 år gammel mann. Han er sentral i ei gruppe som jakter på menn som kontakter barn på nettet.

- Uavhengig av type kriminalitet vedkommende er dømt for, reiser denne saken et prinsipielt spørsmål. Jeg er veldig nysgjerrig på tankesettet som ligger til grunn for at personer kan narre eller forlede andre personer ut i kriminalitet uten at det får konsekvenser, sier stortingsrepresentant og medlem av justiskomiteen, Hårek Elvenes (H), til Dagbladet.

Skriftlig spørsmål

63-åringen ble først frifunnet i Sør-Trøndelag tingrett, da retten mente han ble utsatt for en ulovlig privat provokasjon.

Frostating lagmannsrett mente 63-åringen var utsatt for en planlagt «tilskyndelse», men at tiltalte «utvilsomt ville ha gjennomført møtet med 'Lisa' og hatt seksuell omgang med henne, om hun hadde vært en virkelig person», står det å lese i dommen.

63-åringen mener han er uskyldig dømt, ifølge hans forsvarer Arve Røli. Saken blir likevel ikke anket, da han «ikke ønsker mer støy rundt saken».

Elvenes ønsker nå å stille et skriftlig spørsmål til justisministeren i sakens anledning.

- Jeg vil stille følgende skriftlige spørsmål til statsråden: «Vil statsråden ta initiativ til å se på om lovverket i tilstrekkelig grad forhindrer at personer begår en straffbar handling de ikke ville ha foretatt, med mindre de ble satt i en situasjon hvor det var mulig?» sier Elvenes.

- Ikke en rettsstat verdig

I retten ble chatteloggen mellom 63-åringen og «Lisa» lagt fram som bevis. Det ble også lagt fram en video av en samtale mellom 25-åringen og 63-åringen når disse møtes. Statsadvokat Jarle Wikdahl, som var aktor i saken, ønsker ikke å svare inngående på hvilke vurderinger politiet gjorde da de valgte å føre videobeviset for retten.

- Politiet kan ikke benytte seg av slike metoder. Her har man benyttet seg av slike metoder indirekte. Det reiser problemstillinger man må se nærmere på. Det kan være uklare grenser som det er behov for å gå opp, sier Elvenes.

VIL HA SVAR: Hårek Elvenes (H) vil stille et skriftlig spørsmål til justisministeren om saken.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL HA SVAR: Hårek Elvenes (H) vil stille et skriftlig spørsmål til justisministeren om saken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Han ser med bekymring på at privat rettshåndhevelse kan bli brukt på mange andre områder i samfunnet.

- Da får vi forhold som ikke er en rettsstat verdig, sier Elvenes.

- Opp til domstolen

Advokat og leder av forsvarergruppen i Advokatforeningen uttalte til Dagbladet tirsdag at han mente lagmannsretten hadde «feilet i sin funksjon som overvåker av rettsstaten».

- Saken burde ha vært anket til Høyesterett, slik at rettstilstanden kunne blitt korrigert. Når den ikke blir det, bør Stortinget kommet på banen, sier Dietrichson.

Andre nestleder i Justiskomiteen, Kjell Inge Ropstad (KrF), sier til Dagbladet at han ikke tar oppfordringen om å endre loven.

- Det er opp til domstolene å vurdere hvilke bevis de vil bruke. Jeg har full tillit til at de gjør gode vurderinger, sier Ropstad.

- Samtidig er det viktig at det blir tatt en prinsipiell vurdering på det. Vi ønsker ikke å komme i en situasjon hvor private driver med etterforskning. Det blir interessant å høre hva statsråden sier om saken, sier han videre.

Dietrichson mener saken ikke handler om den enkelte domfelte i denne saken, men om hva slags rettsstat vi skal ha. Han mener lagmannsretten ikke kan ha tenkt over konsekvensene av dommen.

- HAR FEILET: Advokat Marius Dietrichson mener det handler om hva slags rettsstat vi ønsker, og mener lagmannsretten har feilet i sin funksjon som overvåker av rettsstaten. 
- HAR FEILET: Advokat Marius Dietrichson mener det handler om hva slags rettsstat vi ønsker, og mener lagmannsretten har feilet i sin funksjon som overvåker av rettsstaten.  Vis mer

- Hvis dette er lov her, hva gjør man da i andre liknede saker? Hva gjør man i de situasjoner hvor Odins Sønner eller andre halvmilitære organisasjoner engasjerer seg mot andre i samfunnet? Kanskje mot de med en annen etnisitet eller mot andre mer ressurssvake. Og hvor de prøver å pådra disse en straffesak for en handling de ennå ikke har begått, men som de vil lure eller lokke disse til å begå. Skal man også her ta imot bevisene? Svaret må være nei, dette vil vi ikke godta, sa Dietrichson til Dagbladet tirsdag.

Chat- og videobevis

Chatteloggen mellom 63-åringen og «Lisa» ble lagt fram som bevis i retten. Det samme ble en video som viser møtet mellom 25-åringen og 63-åringen, når førstnevnte konfronterer sistnevnte med hva han har skrevet i chatten.

(Hele samtalen fra videoen kan du lese nederst artikkelen)

Det var 25-åringen, gjennom profilen «Lisa», som kontaktet 63-åringen ved å trykke «liker» på hans profilbilde på chattetjenesten badoo.com. Deretter sendte 63-åringen tre meldinger til «Lisa» fra 4. til 11. januar. 12. januar svarer 25-åringen:

- «Hei ja. Jeg er bare 14 år å tviler på at en som deg vil like meg».

- «Ups er du bare 14 år», svarer 63-åringen.

- «Jeg skjønner om du ikke vil skrive med meg...», skriver«Lisa».

- «Vil jo snakke men men ikke opptre som pedofil da.», svarer 63-åringen.

63-åringen skriver så at han bruker dagene på å mekke på biler og stelle med bobilen. «Lisa» svarer da at «Det hadde vært kult å sitte på en gang. Jeg har aldri sitti i en Bobil før.»

- «Jeg kan godt sove med om du vil det», foreslår «Lisa».

- «Ja klart jeg vil:)) men blir ikke pesjonalet nysjerrig når en så ung jente kommer på besøk tror du?? Regner med at du vil knulle å ha deilig sex? vist jeg skjønner deg rett da? å du må vere 100% å stole på å vere diskret??».

- Inngikk i den samlede bevisførselen

Dagbladet var mandag i kontakt med statsadvokat Jarle Wikdahl som førte saken for påtalemyndigheten i Frostating lagmannsrett.

- Hva tenker påtalemyndigheten om måten dette beviset er framskaffet på?

- Jeg har ikke andre kommentarer enn at jeg vise til lagmannsrettens dom, hvor lagmannsretten også noen bemerkninger til fremgangsmåten som vi er enige i, sa Wikdahl, som ikke ønsket å svare inngående på hvilke vurderinger politiet gjorde da de valgte å føre videobeviset for retten.

- Videoen inngikk i den samlede bevisførselen. Jeg ønsker ikke si noe mer enn det.

Dagbladet har vært i kontakt med Frostating lagmannsrett. De opplyser at de ikke kommenterer domsavgjørelser, og vil derfor ikke uttale seg i saken.