Krever svar fra Krohn Devold

Nå krever komitelederen skriftlig svar fra forsvarsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På bakgrunn av Dagbladet.nos avsløring om den brutte våpenavtalen mellom Norge og Nederland har Forsvarskomiteens leder, Marit Nybakk (Ap), sendt følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til Forsvarsministeren.

«På hvilket grunnlag har Norge arbeidet med en materiellutvekslingsavtale med Nederland som langt overstiger de budsjettfullmakter Stortinget har gitt Forsvarsdepartementet uten å informere Stortinget, og hvilken potensiell forsvarsmessig nytte har Norge hatt utsikter til i avtalen gitt at vi har tilsvarende vogner med levetid fram til 2012?»

Begrunnelsen for spørsmålet er som følger:

«I følge de årlige budsjettbehandlinger har Stortinget gitt Forsvarsdepartementet fullmakter på inntil 100 millioner kroner til materiellanskaffelser. Dersom bytteavtalen med Nederland ville kostet mellom 400 millioner og 1 milliard, burde dette vært forelagt Stortinget.

Dagbladet.no kan i dag vise til at Norge har kansellert en avtale med Nederland om bytte av forsvarsmateriell. Denne kansellasjonen har ifølge artikkelen påført Nederland en ekstra kostnad på ca 840 millioner kroner. I artikkelen sier statssekretær Glad Pedersen at Norge har tilsvarende vogner, som har en stipulert levetid til 2012.

Artikkelen gir også inntrykk av at denne kanselleringen har skapt politisk turbulens i Nederland, og at Nederland alt hadde inkorporert konsekvensene av bytteavtalen i sin framtidige struktur.»