FORLIK: Torbjørn Røe Isaksen (H) og Kunnskapsdepartmentet har gått med på et krav som er halvparten av det de egentlig mente at skolen skyldte staten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORLIK: Torbjørn Røe Isaksen (H) og Kunnskapsdepartmentet har gått med på et krav som er halvparten av det de egentlig mente at skolen skyldte staten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Krever svar fra kunnskapsministeren etter Westerdals-forlik

Staten krevde egentlig 84 millioner i tilbakebetaling fra privatskolen for urettmessig utbetalt statsstøtte - men sa seg plutselig fornøyd med halvparten. Nå krever Ap en forklaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble det klart at Westerdals høyskole (WOACT) har inngått forlik med Kunnskapsdepartementet om at skolen skal betale tilbake statsstøtte på 42 millioner kroner.

- Bakgrunnen for kravet er at departementet mener at forløperne til WOACT har fått statstilskudd til utdanninger som ikke har vært godkjent, og at staten har lidt tap ved uberettiget tildelt utdanningsstøtte, opplyser departementet i en pressemelding.

Det er nøyaktig halvparten av den samlede summen departementet tidligere har fremmet krav om, på 84 millioner.

Det får Ap til å reagere.

- Vi vil til bunns i hva som gjør at regjeringen velger å gi seg på det de mener de har rettmessig krav på. 40 millioner er ganske mye penger, som de i utgangspunktet har ment at Westerdals har fått på feilaktig grunnlag, sier stortingspolitiker Marianne Aasen (Ap), som sitter i Stortingets utdannings- og forskningskomite.

- Store summer

Hun varsler at Ap vil stille skriftlig spørsmål til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i Stortinget for å få en forklaring på hvorfor staten nå velger å gi seg på et så lavt beløp.

LES OGSÅ: All Dagbladets omtale av Westerdals-saken kan leses samlet her.

- Jeg er opptatt av å vite hva som har skjedd med pengene, fordi det er store pengesummer det er snakk om, som private har putta urettmessig i sin lomme. 40 millioner kroner av skattebetalerens penger er et stort beløp, så jeg forventer jo at det er en god begrunnelse, sier Aasen.

STILLER SPØRSMÅL: Marianne Aasen stiller spørsmål til kunnskapsministeren om Westerdals-forliket.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
STILLER SPØRSMÅL: Marianne Aasen stiller spørsmål til kunnskapsministeren om Westerdals-forliket. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Det var høsten 2015 at en rekke avsløringer i Dagens Næringsliv sørget for at forholdene ved skolen kom i offentlighetens søkelys.

Bestred krav

Da ble skolen både anklaget for å ha krevd inn urettmessig store summer i skolepenger fra elever, og for å ha fått urettmessig utbetalt statstilskudd og utdanningstøtte til ikke-godkjente studier.

Samtidig skal skoleeierne ha tatt ut over 100 millioner kroner i utbytte fra skolen, tross utbytteforbud.

I fjor høst varslet privatskolen, som nå er kjøpt opp av Høyskolen Kristiania, at de ville ta statens millionkrav til retten fordi de var uenige.

Med forliket, blir rettsaken mellom skolen og staten unngått.

- Ligger tilbake i tid

Nyheten om forliket kom da Kunnskapdepartementet sendte pressemelding om saken fredag ettermiddag.

– Forholdene ligger tilbake i tid, og jeg mener WOACT på en konstruktiv måte har vist vilje til å rydde opp i tidligere forhold. Det har vært uenighet om kravene KD har fremsatt, og et forlik er den beste løsningen for begge parter. Nå ser vi fremover, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i pressemeldingen Kunnskapsdepartementet gikk ut med fredag ettermiddag.

Dagbladet har spurt Kunnskapsdepartementet hvorfor det er så stor differanse mellom statens krav og forliket.

- I en forhandling forsøker partene å komme hverandre i møte, og det var det som skjedde også i denne saken. Vi klarte å bli enige om en sum som begge parter kunne godta, skriver statssekretær Bjørn Haugstad (H) i en sms til Dagbladet.