Krever svar fra Mæland

Har næringsminister Monica Mæland drøftet sparking av Telenors konsernsjef Sigve Brekke med styreleder Gunn Wærsted? Det vil opposisjonen på Stortinget ha svar på.

- MÅ SVARE: Opposisjonen mener næringsminister Monica Mæland (H) må gjøre rede for kontakten hun har hatt med styreleder om konsernsjefen i Telenor.  Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
- MÅ SVARE: Opposisjonen mener næringsminister Monica Mæland (H) må gjøre rede for kontakten hun har hatt med styreleder om konsernsjefen i Telenor.  Foto: Johan Falnes / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
STYREMØTE I DAG: Konsernsjef i Telenor Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted var begge på Grand hotell i forbindelse med fredsprisutdelingen lørdag. I dag er det som skal være en konflikt de to imellom tema på styremøte i Telenor. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
STYREMØTE I DAG: Konsernsjef i Telenor Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted var begge på Grand hotell i forbindelse med fredsprisutdelingen lørdag. I dag er det som skal være en konflikt de to imellom tema på styremøte i Telenor. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Situasjonen i Telenor er veldig alvorlig, sier Aps næringspolitiske talsmann Knut Storberget til Dagbladet.

ALVORLIG:  Knut Storberget (Ap) kaller situasjonen i Telenor alvorlig. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
ALVORLIG:  Knut Storberget (Ap) kaller situasjonen i Telenor alvorlig. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Den bitre konflikten i Telenor-toppen som har kommet til overflaten de siste dagene, blir tema i debatten om næringspolitikk og statlig eierskap i Stortinget i morgen. Det bekrefter Storberget overfor Dagbladet.

Bakgrunnen for at Storberget vil utfordre næringsministeren, er opplysninger om kontakt mellom styreleder og statsråd om konsernsjef Sigve Brekke.

Dagens Næringsliv skrev lørdag at næringsminister Monica Mæland har vært holdt løpende orientert av styreleder Gunn Wærsted om prosessen rundt Brekkes stilling som konsernsjef.

- Det har kommet fram i media at statsråden har hatt kontakt med styreleder i Telenor om konsernsjefen. Jeg er interessert i å belyse denne kontakten, og hva som har vært statsrådens befatning med saken, sier Storberget.

- Må være varsom

Han utdyper:

-Telenor må styres etter generell lovgivning og statens eierskaps-prinsipper. Det er selskapets styrende organer som skal fatte beslutninger om konsernsjef. Vi politikere skal holde fingrene av fatet. Statsråden skal forankre sin innflytelse gjennom generalforsamlingen og valgkomiteen, sier Storberget.

- Det er vel ikke unaturlig at statsråden har kontakt med styreleder i et selskap der staten er majoritetseier?

-Nei, men man må være varsom slik at man ikke tilsidesetter regler hvor hvem som skal ansette konsernsjef. Den beslutningen må tas av styret. Aksjeloven sier også at alle aksjonærer skal ha samme tilgang på informasjon. Ingen aksjonærer skal diskrimineres.

-Så du vil vite om næringsminister Monica Mæland har vært involvert i prosessen med å få Sigve Brekke til å gå som konsernsjef?

-Ja.

- Hvor alvorlig er det hvis Mæland har snakket med Wærsted om sparking av Brekke?

-Jeg vil ikke spekulere i det før jeg har fått svar fra statsråden, sier Storberget.

En annen kilde i opposisjonen sier det slik:

- Dersom statsråden har satt inn en styreleder for å sparke Sigve Brekke, er det hårreisende.

- Poenget er at vi ikke vet

Leder i næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp), er også opptatt av hvilken kontakt det har vært mellom næringsmininsteren og styrelederen i Telenor.

- Har statsråden gått utover det som følger av god eierstyring? Har hennes opptreden bidratt til å skape denne situasjonen? Er blant spørsmålene han ønsker svar på sier han til Dagbladet.

- Statsråden skal forholde seg til styreleder, hun skal ikke ha et syn på hvem som er konsernsjef. Det er styrets ansvar, sier han.

Er det grunn til å tro at hun gått utover det som er hennes rolle?

KREVER SVAR:  Geir Pollestad (Sp) vil ha svar på hvilken kontakt det har vært mellom ministeren og styrelederen om konsernsjef Sigve Brekke.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
KREVER SVAR:  Geir Pollestad (Sp) vil ha svar på hvilken kontakt det har vært mellom ministeren og styrelederen om konsernsjef Sigve Brekke. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

- Poenget er at vi vet ikke. Vi vet at det har vært kontakt. Jeg mener Mæland bør være åpen om hva som har vært hennes rolle i håndteringen av saken. Jeg forventer ingen redegjørelse av de indre drøftelsene i styret, det har vi ikke noe med, men hva som er statsrådens rolle, bør det bli klarhet i. Før hun har sagt noe, blir alt annet spekulasjoner, sier Pollestad, som også har sendt et skriftlig spørsmål til næringsministeren.


Har vært kontakt

Dagbladet har spurt Mæland om kontakten med styrelederen og bedt om hennes kommentar på Pollestads spørsmål.

- Det har vært kontakt mellom departementet og styreleder Wærsted etter at hun tiltrådte. Møtene har vært på politisk og administrativt nivå. Vi gir ikke ut ytterligere detaljer fra vår fortrolige eierdialog med Telenor eller andre selskaper, skriver kommunikasjonsavdelingen i departementet i en e-post.

- Stortingsrepresentant Pollestad vil få svar på spørsmålet han har stilt på vanlig måte, innen fristen, heter det videre.