IRAN-TRØBBEL: Fiskeriminister og Frp-nestleder Per Sandberg.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
IRAN-TRØBBEL: Fiskeriminister og Frp-nestleder Per Sandberg. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

Opposisjonen frykter flere brudd på sikkerhetsrutiner

Krever svar fra Sandbergs departement

Departementet nekter å svare på spørsmål om hvordan fiskeriminister Per Sandbergs brudd på sikkerhetsrutinene under Iran-reisen ble håndtert. Nå blir det etterspill på Stortinget.

Arbeiderpartiets Terje Lien Aasland har allerede stilt tre skriftlige spørsmål til statsminister Erna Solberg (H) om Sandbergs reise til Iran. To av dem er ennå ikke besvart.

Nå er nye spørsmål i vente. Årsaken er at Nærings- og fiskeridepartementet tidligere tirsdag avviste å svare på flere spørsmål fra Dagbladet om egen håndtering av saken.

- Det er underlig at departementet og statsråden ikke vil svare på helt sentrale spørsmål. Her er det mye for oss å ettergå. Det er absolutt relevant for Stortinget og næringskomiteen å få vite hvordan departementet i en kritisk situasjon håndterer saken, sier han til Dagbladet.

VIL HA SVAR.
Arbeiderpartiets Terje Aasland vil ikke godta at departementet ikke vil svare. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
VIL HA SVAR. Arbeiderpartiets Terje Aasland vil ikke godta at departementet ikke vil svare. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Holdes skjult

Ap-representanten mener det er grunn til å spørre om de manglende svarene fra Nærings- og fiskeridepartementet skyldes at regjeringen har noe å skjule.

- Spørsmålet er kort og godt om regjeringen har tilstrekkelig fokus på sikkerhet, fastslår Aasland.

Dagbladet har fått innsyn i Nærings- og fiskeridepartementets retningslinjer for bruk av mobiler og pc-er i risikoland. Blant disse er Iran kjent for å være blant verdens mest aggressive innen elektronisk overvåking.

Sandberg har erkjent at han ikke fulgte råd fra Politiets sikkerhetstjeneste, på tross at han var informert om at statsråder skal ha en lånetelefon på reise dit. Han har fått refs fra både statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp).

Men departementet hans ville tirsdag verken besvare spørsmål om egne sikkerhetssrutiner ble fulgt da Sandberg varslet om at han var i Iran, eller om informasjon på Sandbergs telefon ble fjernslettet da det ble klart at han var der.

Merkelig

- Det er merkelig at departementet ikke vil svare på såpass relevante spørsmål. Enten er det fordi de ikke har fulgt egne retningslinjer, uten at de vil innrømme det, eller så er retningslinjene fulgt, men fiskeriministeren gitt blaffen, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes til Dagbladet.

- Uansett viser det en svak sikkerhetskultur i regjeringen, tilføyer Fylkesnes.

Aasland sier de samme spørsmålene nå vil bli stilt fra opposisjonens side, enten i form av nye skriftlige spørsmål til statsråden eller som et brev fra ett eller flere partier i næringskomiteen.

Varslingsrutiner

Departementets retningslinjer slår fast at forhold «av sikkerhetsmessig betydning» skal rapporteres til sikkerhetslederen eller datasikkerhetslederen i departementet.

Dagbladet har spurt departementet om når de ble varslet, da det ble klart at Sandberg var i Iran med elektronisk utstyr han ikke skulle hatt med.

IRAN-TUR: Fiskeriminister Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes på ferie i Iran i slutten av juli. Foto: Privat
IRAN-TUR: Fiskeriminister Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes på ferie i Iran i slutten av juli. Foto: Privat Vis mer

- Nærings- og fiskeridepartementet har ingen kommentar til hvordan og hvem som håndterer interne forhold av sikkerhetsmessig betydning, skriver kommunikasjonssjef Martine Røiseland til Dagbladet.

- Dere kan vel svare på om rutinene i egne retningslinjer for varsling ved forhold av sikkerhetsmessig betydning ble fulgt?

Røiseland henvender til departementets tidligere svar.

Heller ikke departementets avdelingsdirektør for beredskap og sikkerhet, Knut Løkstad, vil svare på om de ble varslet i tråd med sikkerhetsrutinene, slik det er beskrevet der.

Dagbladet har spurt departementsråd Reier Sørberg om han er kjent med hvorvidt de interne retningslinjnene ble brutt, da man skulle håndtere Sandbergs feriereise.

VIL IKKE SVARE: Departementsråd Reier Sørbergheniser til kommunikasjonsavdelingen. Foto: NFD
VIL IKKE SVARE: Departementsråd Reier Sørbergheniser til kommunikasjonsavdelingen. Foto: NFD Vis mer

Det vi ikke Sørberg svare på, og han henviser til kommunikasjonsavdelingen.

Vil ikke svare

Dagbladet har sendt ytterligere to spørsmål til departementet:

Hvem i departementet har tatt beslutningen om at man ikke vil svare på om egne rutiner er fulgt?

Hvem var øverste ansvarlig i departementet da Sandberg var på ferie?

Nærings- og fiskeridepartementet vil heller ikke svare på disse spørsmålene.

- Departementet og politisk ledelse har vaktordninger. Vi kommenterer ikke departementets interne organisering, skriver Røiseland til Dagbladet.

- Enkelt å slette

Administrerende direktør Jahn-Helge Flesvik i sikkerhetsselskapet Aeger GRoup sier det teknisk sett burde være enkelt å slette all sensitiv info som var lagret på Sandbergs telefon i Iran, som e-poster, kontaktlister og appen for departementets saksbehandlingssystem.

- Moderne IT-systemer gjør det mulig å slette dette fra Oslo, sier han.

Fiskeriminister og Frp-leder Per Sandberg brukte mobiltelefonen under Iran-oppholdet. På telefonen lå blant annet departementets ugraderte saksbehandlingssystem, e-poster, smser og kontaktlister.

Dagbladet har spurt departementet om hvorfor informasjon på statsrådens telefon ikke ble fjernet, da det ble oppdaget at han hadde den med til Iran. Men det vil ikke departementet svare på.

- I det øyeblikket Nærings- og fiskeridepartementet visste at fiskeriministeren var i Iran med sin jobbtelefon, burde de ha stengt alle applikasjoner som gir tilgang til departementets epost, saksbehandlingssystem og andre sårbare kilder. Det vil forundre meg stort om ikke departementet har faste rutiner som betyr at administrator sørger for å stenge alt ned så snart som mulig for ikke å tape sensitive data, sier Flesvik.

Selskapet driver jevnlig sikkerhetstrening og rådgivning om beredskap for store norske bedrifter. Flesvik sier det er helt vanlig prosedyre å fjernslette innhold i mobiltelefoner dersom det er mistanke om at den kan ha kommet i gale hender, eller befinner seg på steder de ikke skal være.

- Må sjekke logger

- Det er mulig å hente ut passord og andre data ved bruk av kabel og riktig programvare. Da får man tilgang til alt på telefonen. Derfor er det bekymringsfullt at Per Sandberg forklarer at han hadde lagt telefonen i bagasjen. Man må aldri gå fra telefonen i et land som Iran, sier Flesvik.

- Hvis det har skjedd i dette tilfellet, må departementet nå gjennomgå alle logger de har for å se om det har vært mistenkelig trafikk i datasystemene under eller etter Sandbergs Iran-opphold, sier Flesvik.

- Avveining

Næringslivet sikkerhetsråd jobber med å veilede bedrifter som operer i utlandet.

Direktør Jack Fischer Eriksen har bakgrunn fra Politiets sikkerhetstjeneste, Utenriksdepartementet og næringslivet.

- Å fjernslette innholdet på telefoner slik kan by andre utfordringer. For eksempel hans muligheter til å kommunisere hjem, hans sikkerhet og beredskap. Dette må avveies opp mot informasjonssikkerhet, sier Eriksen til Dagbladet.

- Det er flere hensyn å ta og det er ikke noe enkel fasit i slike tilfeller, sier Eriksen.