<strong>VIL HA SVAR:</strong> Venstre-leder Trine Skei Grande har sendt skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre på bakgrunn av Dagbladets avsløringer om tvang i psykiatrien. Foto Øistein Norum Monsen/Dagbladets arkiv
VIL HA SVAR: Venstre-leder Trine Skei Grande har sendt skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre på bakgrunn av Dagbladets avsløringer om tvang i psykiatrien. Foto Øistein Norum Monsen/Dagbladets arkiv Vis mer

Krever svar fra Støre etter Dagblad-avsløringer

Venstre-leder Trine Skei Grande krever at ministeren tar grep etter Dagbladets artikler om tvang i psykiatrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også:

Her lå «Erik» lenket til senga i 28 døgn
Kontrollkommisjonen skulle slått alarm
«Erik» er langt fra den eneste som har klaget på beltesenga
Beltesenga blir tatt i bruk 2000 ganger i året
Natalie lenket til belteseng i 203 timer som 17-åring
- Behandlingen er uakseptabel, men ikke unik
Varsler ikke myndighetene om alvorlige tvangstiltak
- Tvang blir brukt som straffereaksjon
- Vi brukte for mye tvang
Vil låse inn de farligste pasientene om natta
Gutt (15) lå tre uker i belteseng
Helsedepartementet varsler tiltak etter Dagblad-avsløringer

(Dagbladet): «På hvilke måter har statsråden fulgt opp anbefalingen som kom frem i strategien i «NOU 2011: 9 Økt selvbestemmelse og rettssikkerhet» om å nedsette et lovutvalg som skal arbeide med å samle all tvangslovgivning innen helse- og sosialsektoren i en felles lov, og hvordan vil statsråden sørge for en praksis som lukker helsetilsynets avvik i psykisk helsevern?» undrer Trine Skei Grande i et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre.

Viser til Dagbladet Venstre-lederen referer til Dagbladets avsløringer om tvang i psykiatrien i begrunnelsen for sitt spørsmål til statsråden.

- I Dagbladet 8. og 9. april i år kan vi lese om flere saker om tvangsbruk innen psykisk helsevern, hvor det blant annet fremkommer at en mann på 37 år ble lagt i belter i en sykehusseng i 28 døgn og at en jente på 16 år ble lagt i belter over 30 ganger over en toårsperiode. Tvangsbruk som har blitt oppfattet som en straffereaksjon og ikke nødvendig behandling. Tvangsbruken har også i følge pasientene forverret helsetilstanden og gitt negative senvirkninger, påpeker Trine Skei Grande.

Hun ønsker større grad av selvbestemmelse og mindre tvang i psykiatrien.

- Tvangsbruk er et alvorlig inngrep i menneskers frihet, og det er politiske føringer som ønsker å redusere bruken. Likevel går ikke tvangsbruken ned, skriver Skei Grande.

Venstrelederen mener det kan gjøres mye med reduksjon av tvang innenfor dagens lovverk.

Vil fjerne lov om psykisk helsevern - Det handler om ledelseskultur, kommunikasjon, hvordan man forholder seg til pasientene, kompetansen til helsearbeiderne, samt deres evne til å lytte til den det gjelder tidlig. Store geografiske forskjeller i omfanget av tvangsbruk, bekrefter dette, påpeker Trine Skei Grande.

Venstre mener det er en grunnleggende forskjellsbehandling i lovverket, fordi lovverk knyttet til tvang overfor personer med alvorlige psykiske lidelser er i en egen særlov.

- Skal mennesker som sliter psykisk sikres likeverdighet i samfunnet, må grunnleggende forskjellsbehandling som for eksempel særloven «lov om psykisk helsevern» fjernes og psykiske helsetjenester implementeres i øvrig lovverk, sier Trine Skei Grande.

Venstre har nå foreslått en rekke psykiske lavterskeltilbud på Stortinget, som nå behandles i helse- og omsorgskomiteen. Det totale tilbudet til mennesker med psykiske lidelser må styrkes, mener partiet, og derfor fremmer de et forslag om at regjeringen må gjenoppta og styrke opptrappingsplanen for psykisk helse.

11 forslag - Den utviklingen vi ser med nedbygging av psykiske helsetilbud både i kommunene og i spesialisthelsetjenesten er svært uheldig, og vil kunne få svært uheldige utslag. Denne utviklingen må snu, sier Trine Skei Grande.

Her er de elleve forslagene fra Venstre:

1. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å styrke tilskuddsordningene slik at flere psykologer ansettes i kommunene.
2. Stortinget ber regjeringen gjenoppta og styrke opptrappingsplanen for psykisk helse.
3. Stortinget ber regjeringen opprettholde tilbudet i spesialisthelsetjenesten i en overgangsperiode, samtidig som kommunene sikres tid og ressurser til å få bygget opp egen kompetanse.
4. Stortinget ber regjeringen gjennomføre ulike pilotprosjekter innen psykisk helsevern før kommunene får tilført nye oppgaver i en fremtidig utvidelse av samhandlingsreformen.
5. Stortinget ber regjeringen opprette flere brukerstyrte plasser knyttet til distriktspsykiatrisk senter (DPS) slik at innleggelser kan skje tidlig, før det blir behov for tvangsbruk.
6. Stortinget ber regjeringen styrke forskningsinnsatsen innen psykisk helse og utvikle flere gode forebyggingsmetoder.
7. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om en opptrappingsplan for familievernet.
8. Stortinget ber regjeringen øke satsingen på informasjon om psykisk sykdom til befolkningen.
9. Stortinget ber regjeringen gjennomføre en nasjonal opptrapping for helsestasjonene.
10. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å styrke skolehelsetjenesten gjennom en opptrapping av minimum 1 000 nye helsesøstre i skolen.
11. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å styrke tilskuddsordningene til ambulerende psykisk helseteam.

- Paradoks - Det er et paradoks at regjeringen sier at det må satses på forebyggende arbeid når det psykiske helsetilbudet samtidig bygges ned både i kommunene og  i spesialisthelsetjenesten, sier Trine Skei Grande.

Venstre-lederen frykter hun taler for døve ører.
 
- Det gjenstår å se om regjeringspartiene støtter noen av Venstres forslag. Det ville i så fall komme som en gledelig overraskelse. De har nemlig stemt i mot alle forslag vi har fremmet uansett hvor gode de er de siste sju årene. Jeg håper de tar alvoret innover seg og sikrer fornyet satsing på det psykiske helsefeltet både i kommunene og spesialisthelsetjenesten, sier Trine Skei Grande til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer