Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever svar i kveld

Støre må svare Stortinget om krisehåndteringen etter angrepet på Serena hotell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les alt om angrepet mot Serena hotell her.

(Dagbladet.no): Fra klokka 16.20 og fram til 23-tida i kveld holder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité høring om terrorangrepet i Kabul 14. januar. Utenriksminister Jonas Gahr Støre må svare på en rekke spørsmål rundt UDs krisehåndtering.

Flere spørsmål fra Stortinget

Etter å ha lest rapportene fra Utenriks-, forsvars- og justisdepartementet sendte komitéen en liste spørsmål de mente de ikke hadde fått gode nok svar på.

Sentrale spørsmål er blant annet:

• Hvilken informasjon ble lagt ut på UDs sider før reisen?

• Hvorfor fikk ikke pressefolkene samme informasjon om sikkerhetsvurderingene som UDs delegasjon?

•  Hvordan var sikkerhetsopplegget for pressefolkene?

EVAKUERT: Carsten Thomassen blir evakuert fra Serena hotell i Kabul etter angrepet 14. januar. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
EVAKUERT: Carsten Thomassen blir evakuert fra Serena hotell i Kabul etter angrepet 14. januar. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix Vis mer

•  Hva var instruksen for ambassadøren i Kabul, og ble denne fulgt?

•  Hva var inneholdet i korrespondansen mellom forsvaret og UD?

•  Hva ble gjort for å kartlegge hvor Carsten Thomassen var etter å ha blitt skutt?

•  Hvorfor har ikke departementene intervjuet pressefolkene som var i Kabul?

- Spørsmålene vi stiller går ned på et detaljert nivå, men i en så alvorlig sak som dette mener vi det er viktig å få fram alt som kan bidra til å forklare saken, sier saksordfører Ola T. Lånke (KrF) til Dagbladet.no.

Komitémedlem Carl I. Hagen har, med komitéens støtte, sendt flere detaljerte spørsmål til departementene som også skal besvares i kveld.

Thomassens kolleger skal fortelle

Utenriksminister Jonas Gahr Støre møter sammen med Afghanistan-ambassadør Jan Erik Leikvang. I tillegg må justisminister Knut Storberget og forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen svare på Stortingets spørsmål.

TV 2-journalist Fredrik Græsvik og VG-fotograf Harald Henden skal fortelle sin versjon av angrepet i Kabul og krisehåndteringen på stedet. De var begge ved Thomassens side og ga ham førstehjelp mens de ventet på evakuering.

Departementene har ikke snakket med journalistene før de skrev sine rapporter. Flere av pressefolkene har vært kritiske til kommunikasjonen etter angrepet og mener Thomassen kunne blitt evakuert raskere enn han ble.

«Fra det øyeblikket Carsten Thomassen ble skutt og falt såret om, til han ble evakuert av norske soldater, gikk det nærmere to timer. Nesten hele tiden var sju norske kolleger samlet rundt Carsten. Vi har informasjon som kan bidra til å gi svar på spørsmål som hvorfor det tok så lang tid før Carsten ble fraktet vekk, og hva slags hjelp som ble gitt før det norske evakueringslaget kom. Vi kan bidra til å gi svar på spørsmål som er reist om mer kunne vært gjort for å redde Carstens liv. Men ingen av oss er så langt intervjuet eller avhørt. Hvis norske myndigheter virkelig hadde vært opptatt av å finne ut mest mulig av omstendighetene rundt Carstens død, hadde de kontaktet oss for lenge siden,» skriver Græsvik i sin TV 2-blogg.

Deler av høringen vil imidlertid være lukket for offentligheten. Bare stortingsrepresentanter får delta.

-  En del av høringen i morgen blir lukket for pressen. Det er fordi det er en del materiale i denne saken som er gradert, og det er naturlig at vi får mulighet til å stille spørsmål om det, sier saksordfører for saken i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Ola T. Lånke (KrF) til Dagsavisen.

Håper noen innrømmer feil

Thomassens samboer Ellen Hofsvang vil aller helst få vite den fulle og hele og fulle sannheten om hvorfor Carsten Thomassen ikke ble med i det pansrede kjøretøyet som ble tilkalt for å evakuere UD-mannen Bjørn Svennungsen.

- I sin rapport gir UD inntrykk av at alt fungerte som det skulle. Konklusjonene er at det ikke var avvik fra planene, og at intet kunne vært gjort annerledes. For meg spriker denne konklusjonen veldig fra det at det ikke ble gitt informasjon videre til evakueringslaget om at også Carsten var hardt skadet. Det var mange som visste at Carsten var skadet. Det gikk mange telefoner, men den avgjørende beskjeden om at Carsten trengte evakuering ble ikke gitt, sa hun til Dagbladet i går.

UD har hatt flere forklaringer på hvorfor Thomassen ikke ble evakuert sammen med Svennungsen.

- Først sa de at de ikke hadde noen utfyllende forklaring. Så sa de at de ikke klarte å danne seg noe bilde av hvor han var. Og til slutt skrev de at det ikke var så viktig å finne ut av hvor han var. Jeg skjønner ikke at det skal være så vanskelig å innrømme feil.

Dagbladet.no følger høringen på Stortinget i kveld.

DØDE: Dagblad-journalist Carsten Thomassen døde etter å ha blitt skutt på Serena hotell.
SNAKKER I KVELD: Utenriksminister Jonas Gahr Støre i tilfluktsrommet på Serena hotell etter angrepet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media