Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever svar om DNBs tilrettelegging for lovbrudd

Kontrollkomitéen inn i panamapapir-saken.

Oslo 20160318
Martin Kolberg om Nigeriabåtene
Foto: Arne Hoem / Dagbladet
Oslo 20160318 Martin Kolberg om Nigeriabåtene Foto: Arne Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontrollkomiteen besluttet i dag å be finansminister Siv Jensen svare på om Finanstilsynet har tilstrekkelig kontroll med DNB og andre norske bankers tilrettelegging for skjulte formuer.

Den internasjonale journalistsammenslutningen ICIJ, der Aftenposten har deltatt, avslørte søndag hvordan advokatkontoret Mossack Fonseca i Panama hjalp kunder over hele verden med å opprette postkasseselskaper i skatteparadiser. Slike selskaper er velegnet til å skjule formuer og reelt eierskap.

DNBs filial i Luxembourg har bistått kunder i å opprette 40 selskaper på Seychellene. Av disse var om lag 30 eid av nordmenn, 20 av dem bosatt i Norge, opplyser DNB. Samtlige selskaper er nå avviklet - det siste så sent som i fjor.

Komiteleder Martin Kolberg er helt klar på at saken blir mat for komiteen. På initiativ fra Rasmus Hansson (MDG) har komitéen i første omgang bestemt seg for å stille finansminister Siv Jensen (FrP) tre spørsmål om hvordan finanstilsynet har kontroll med det bankene driver med.

De spør blant annet: «Hvordan har Finanstilsynet i sitt tilsynsarbeid tidligere undersøkt om DNB og andre norske bankkonsern har tilfredsstillende styring og kontroll for å sikre at bankene ikke legger til rette for ulovlig virksomhet som skatteunndragelser gjennom pengeplasseringer i skatteparadiser?»
Uklarhet Bakgrunnen er uklarhet om Finanstilsynets ansvar og rammer. Tilsynsdirektør Morten Baltzersen har sagt til Aftenposten, «at det ikke er Finanstilsynet som har ansvaret for tilsynet av datterselskapet til DNB i Luxemburg». Samtidig sier han «Det norske finanstilsynet har tilsynsansvaret for norske bankkonsern, som også omfatter tilsyn med at konsernet har tilfredsstillende styring og kontroll med hele konsernets virksomhet».
- Komiteens enstemmige hensikt er å spørre om finanstilsynet har gjort det de bør gjøre i slike situasjoner. Tilsynet har ansvaret for hele konsernet. Dette er en virksomhet som har pågått i mange år, og da er det grunn til å spørre om de har gjort det de bør gjøre, sier komitéleder Martin Kolberg til Dagbladet.

Tirsdag sendte komiteen et brev med tre spørsmål om saken til finansminister Siv Jensen (Frp).

- Det er uklart hva som er Finanstilsynets ansvar og praksis for å følge opp norske banker slik at bankene ikke legger til rette for ulovlig virksomhet som skatteunndragelser gjennom pengeplasseringer i skatteparadiser, heter det i brevet.

Komiteen vil også ha svar på om Finanstilsynet har fulgt opp dette ansvaret tilstrekkelig ovenfor norske banker etter Aftenpostens avsløringer om at DNBs filial i Luxembourg la til rette for pengeplasseringer i skatteparadiser.

Det er også blitt kjent at daværende finansminister Kristin Halvorsen (SV) allerede i 2007 ba DNB om å slutte med dette.
Komiteen ber Jensen også svare på om det finnes begrensninger innenfor det europeiske tilsynssamarbeidet som hindrer Finanstilsynets arbeid og viser til uttalelser fra Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen til Aftenposten.

Der sier han at det ikke er Finanstilsynet som har ansvaret for tilsynet av datterselskapet til DNB i Luxembourg.

Mangelfull oppfølging? Komitémedlem Hans Fredrik Grøvan sier at det kan bli aktuelt å åpne full kontrollsak. Han peker på finansminister Kristin Halvorsens pålegg i 2007 om at banken må avvikle sine tjenester i Luxenbourg der de la til rette for «diskré» banktjenester.

- Ja vi har diskutert dette i partiet og vi synes det er verd å følge opp hvordan disse påleggene har blitt fulgt opp i praksis. Vi har sett det i en rekke saker kontrollkomiteen jobber med at det er gitt beskjed slik at departementet kan krysse av på at problemet er tatt opp, men så har det skortet på oppfølgingen, sier Grøvan til Dagbladet.

Han sier saken kan bli fulgt opp videre både mot Finansdepartementet og mot Næringsdepartementet, som eier 34 prosent av DNB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!