Krever svar om Jaglands bokbombe

Statsminister Jonas Gahr Støre benekter at han la press på Thorbjørn Jagland om fredsprisen til Liu Xiaobo. Nå vil Ine Eriksen Søreide (H) ha svar på hva Støre skal gjøre for å få Jaglands bok endret.

NEKTER: Statsminster Jonas Gahr Støre mener Jaglands framstilling av samtalene om Nobels fredspris er gal. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
NEKTER: Statsminster Jonas Gahr Støre mener Jaglands framstilling av samtalene om Nobels fredspris er gal. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Thorbjørn Jaglands ferske bok skriver den tidligere statsministeren og utenriksministeren at han opplevde et tydelig press fra daværende utenriksminister og partikamerat Jonas Gahr Støre i forbindelse med tildelingen av Nobels fredspris i 2010.

Nylig avgått utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) konfronterer nå Støre om historien. I et skriftlig spørsmål fra Stortinget spør hun om statsministeren er riktig gjengitt av Jagland.

Støre svarer kontant:

«Jeg går ikke god for framstillingen i Thorbjørn Jaglands bok av hva som skal ha blitt sagt i samtaler for mange år siden.»

«Reagerte sterkt»

Ifølge Jaglands selvbiografi «År i fred og ufred» forsøkte Støre fra sin rolle som utenriksminister å påvirke komiteen til ikke å gi prisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, da Jagland selv ledet nobelkomiteen.

«Det toppet seg da utenriksminister Jonas Gahr Støre under en mottakelse i Oslo rådhus la armen rundt meg og sa: ‘Dere har vel ikke tenkt å ødelegge vårt forhold til dette store landet?’ Jeg sa ingenting, men reagerte sterkt inni meg», skriver Jagland i boka.

Han forteller at han også opplevde press da de møttes utenfor FN-bygningen i New York samme år.

«Jeg deltok som vanlig på høynivåuken i FNs hovedforsamling. En av dagene jeg var på vei inn i bygningen møtte jeg Støre i parken utenfor. Han kom rett fra et møte med Kinas utenriksminister. Han benyttet sjansen til å fortelle at utenriksministeren hadde sagt at forhandlingene mellom Norge og Kina om en frihandelsavtale ville stoppe opp hvis fredsprisen gikk til en kinesisk dissident, og menneskerettighetsdialogen som Norge hadde med Kina, ville opphøre.», skildrer Jagland.

Krever svar om dementi

Ine Eriksen Søreide, som nå leder utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, vil etter Støres benektelse av historien nå ha nye svar fra statsministeren. Hun vil vite om han vil ta grep for å få endret boka, slik at framstillingen blir slik statsministeren mener er korrekt.

I et nytt skriftlig spørsmål skriver hun:

«Hva gjør statsministeren for å endre Thorbjørn Jaglands bok «År i fred og ufred», hvis den gjengir statsministeren feil?», spør Søreide i spørsmålet som er sendt onsdag.

Press eller ei, Jagland og resten av komiteen valgte å tildele prisen til Xiabo. Tildelingen forårsaket en krise i forholdet mellom Norge og Kina, og Norge havnet i «fryseboksen» i flere år. En av konsekvensene var at norsk laks ble nektet adgang på det kinesiske markedet.

Da Dagbladet konfronterte Støre med påstandene like etter at boka kom ut, nektet han å kommentere innholdet i samtalene med Jagland.

- Respekt for komiteen

- Jeg kommenterer ikke samtalene med Jagland som nå er min partifelle og kollega gjennom mange år. Jeg har møtt ham i mange sammenhenger og diskutert politikk og inntrykk av det vi hører. Men jeg avviser kategorisk at jeg har presset ham, sier Støre, som altså ikke ønsker å gå inn på innholdet i samtalene Jagland trekker fram i boka.

I sitt svar til Søreide understreker Støre at han har stor respekt for at regjeringen ikke skal blande seg inn i tildelingene.

«Nobelkomiteens uavhengighet er sentral for den posisjonen fredsprisen har. Det har vært viktig for meg å respektere i de rollene jeg har hatt som utenriksminister og i andre posisjoner, og jeg har ikke på noe tidspunkt utfordret denne uavhengigheten.», skriver Støre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer