KREVER NAV-SVAR:   Lederen av Stortingets arbeids- og sosialkomité, Robert Eriksson (Frp), vil ha innsikts i NAVs utbetalinger til 33-åringen, som forsvant til Jemen for et halvt år siden. FOTO:  JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
KREVER NAV-SVAR: Lederen av Stortingets arbeids- og sosialkomité, Robert Eriksson (Frp), vil ha innsikts i NAVs utbetalinger til 33-åringen, som forsvant til Jemen for et halvt år siden. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.Vis mer

Krever svar om NAV- penger til terrormistenkt

- Gedigen forsømmelse hvis 33-åringen har sluppet å møte opp, sier leder i stortingskomite.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lederen av Stortingets arbeids- og sosialkomite oppfordrer NAV Kontroll til å sjekke om etaten har utbetalt arbeidsavklaringspenger til den 33 år gamle nordmannen, som er mistenkt for å være terrorelev mens han har oppholdt seg i Jemen.

Komiteleder Robert Eriksson (Frp) vet at han ikke har formelt krav på å få innsyn i denne saken uten 33-åringens samtykke.

En slik tillatelse sitter langt inne fra en mann som selv Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier de ikke vet hvor er.

- Dersom ikke NAV selv kommer opp med en avklaring, vil jeg stille et skriftlig spørsmål til arbeidsminister Hanne Bjurstrøm rett over ferien om å finne ut av dette med NAV kontroll, sier Eriksson til Dagbladet.

Tre uker siden Han har reagert på Dagbladets opplysninger om trygdeutbetalinger til 33-åringen det siste halvåret, som han etter alt å dømme har tilbrakt i Jemen under al-Qaidas vinger.

33-åringen, som tidligere jobbet i barnehage på Grünerløkka i Oslo, ble registrert som arbeidsledig og fikk dagpenger fra februar 2008.

En ettårig avtale om arbeidsavklaringspenger gikk ut tidligere i sommer.

Dagbladet vet av avtalen ble fornyet for tre uker siden av NAVs lokalkontor i Oslo der 33-åringen har sin siste registrert adresse.

Avtalen utgjør om lag 13 000 kroner brutto i måneden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Norge - eller EØS Reglene sier klart at du må bo og oppholde deg i Norge for å ha rett til arbeidsavklaringspenger.

Dessuten må du sende meldekort hvert 14. dag - elektronisk, i posten eller ved personlig frammøte.

Og du må være registrert som arbeidssøker og være tilgjengelig hvis det dukker opp tilbud.

I tillegg skal du ha en individuell aktivitetsplan, som fordrer personlig frammøte.

Pengene overføres til avtalt konto, og IP-adresser kan fortelle hvor elektroniske meldekort er sendt fra.

NAV kan gjøre unntak for at du er arbeidssøker og får avklaringspengene i et EØS-land. Der er ikke Jemen.

- Dersom NAV har fornyet avtalen nå uten at mannen  har vært innkalt til en personlig samtale, er det en gedigen forsømmelse. Det har NAV kontroll selv muligheten til å avklare, sier lederen av Stortingets og arbeidskomite.

NAVs informasjonsavdeling opplyser til Dagbladet at leder av NAV Kontroll, direktør Magne Fladeby, verken kan bekrefte eller avkrefte av hensyn til personvern og taushetsplikt.
 

 NAV-PENGER OG TERRORTRENING:   33-åringen fikk fornyet avtale om arbeidsavklaringspenger for tre uker siden. Det siste halve året skal han ha vært i Jemen. Foto: Privat.
NAV-PENGER OG TERRORTRENING: 33-åringen fikk fornyet avtale om arbeidsavklaringspenger for tre uker siden. Det siste halve året skal han ha vært i Jemen. Foto: Privat. Vis mer