Krever svar om omfanget av USAs overvåking

I et skarpt brev til justisminister Grete Faremo ber Datatilsynet om svar på hvor omfattende USAs overvåking av norske borgere er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg forventer ordentlige svar fra regjeringen, men jeg innser at det kan være grenser fra hva amerikanerne vil si, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til Dagbladet.

Handler om tillit
7. juni avslørte varsleren Edward Snowden at amerikansk etterretning ulovlig overvåker nettrafikken til egne og andre lands borgere. Avsløringene har ført til debatt over hele verden om berettigelsen av overvåking, og om hvor grensene skal gå mellom behovet for sikkerhet og privatlivets fred.

- Dette handler mest av alt om tillit. Tilliten mellom borgerne og myndighetene, tilliten mellom ansatte og bedrifter, sier Thon. Han mener myndighetene har en stor egeninteresse i å finne ut av omfanget av overvåking av norske borgere.

- Jeg har tillit til norske myndigheter. Det er i myndighetenes egen interesse å finne ut omfanget av overvåkingen av norske borgere. For myndighetene handler dette også om tillit. Tilliten mellom borgerne og myndighetene er stor i Norge. Regjeringen bør være opptatt av at den forblir stor, sier Thon.

Mange spørsmål
Spørsmålene Thon vil ha svar på er hvilke typer data amerikansk etterretning har samlet inn, og fra hvilke selskaper. Thon skriver at det er antatt at det er samlet inn data fra selskaper som Google, Facebook og Microsoft. Men han vil også vite om det er samlet inn data fra selskaper som driver med omfattende dokumentlagring, for eksempel av CVer, gjennom selskaper som Dropbox og Linkedln.

Thon mener også at at norske borgere bør få vite om de er registrert, og at det bør finnes et sted der folk kan henvende seg hvis de ønsker innsyn i om det er registrert opplysninger om dem.

Viktigst med klare svar
Statsminister Jens Stoltenberg møter USAs president Barack Obama i Stockholm 4. september. Stoltenberg har sagt at han ikke vil ta opp overvåkingsskandalen direkte med Obama. Det mener stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) at Stoltenberg bør gjøre, og at det er «fislete» når han ikke vil gjøre det.

- Mener du det er riktig å kreve at Stoltenberg tar dette opp med Obama direkte?

- Jeg er faglig ansvarlig for personvern. Hvordan, og på hvilket nivå, regjeringer tar dette opp med amerikanerne må den selv bestemme. Det viktigste er at vi får klarest mulig svar, sier Thon.

Presseavdelingen i Justisdepartementet bekrefter overfor Dagbladet at brevet er mottatt, og ble journalført på fredag. Datatilsynet vil få et svar, sier presseavdelingen.

Krever svar om omfanget av USAs overvåking