Krever svar om rettssikkerheten

Frykter det ikke er mulig for Rettsmedisinsk kommisjon å løse sentrale oppgaver nå.

I BRÅK IGJEN: Fagtoppene krever svar fra justisminister Knut Storberget om Rettsmedisinsk kommisjon. Foto: Lise Åserud/Scanpix
I BRÅK IGJEN: Fagtoppene krever svar fra justisminister Knut Storberget om Rettsmedisinsk kommisjon. Foto: Lise Åserud/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Professor Hans Geir Eiken, som leder kommisjonens rettsgenetiske gruppe, som befinner seg midt i DNA-reformen, sier han forventer at justisdepartementet kommer med klare svar.

Kommisjonen og departementet skal møtes 25. mai.

I kjølvannet av den siste ukas bråk rundt kommisjonsledelsen, understreker tre av de fire kommisjonsgruppelederne at den nylig avgåtte kommisjonslederen Randi Rosenqvist har gjort en svært viktig jobb både faglig og rettssikkerhetsmessig.

Som Dagbladet skrev forrige uke kuttes lederstillingen nå vesentlig, fra full jobb til kontordag to dager annenhver uke.

- Hvordan løse oppgavene?
- Er det noe jeg aldri har mistenkt Rosenqvist for, så er det å ligge på latsiden. Jeg tror tvert i mot hun jobbet for to, og vel så det. Jeg ønsker svar på hvordan justisdepartementet ser for seg at oppgavene hun gjorde nå skal løses. Jeg kan ikke se at én eneste av hennes oppgaver kan være ugjort, sier Eiken.

Selv leder han DNA-gruppa i kommisjonen ved siden av annen jobb, og har begrensede muligheter til å påta seg flere oppgaver.

At kommisjonen trenger en «samlende kraft» for å kunne trekke generelle faglige konklusjoner, avdekke systemfeil og ha en stemme i offentligheten, er han ikke i tvil om.

Han viser bl.a. til at kommisjonen står foran en rekke offentlige høringer, samt at økningen av saker på bl.a. DNA-feltet er eksplosiv.

Frykter kompetanse-tap
Professor Torleiv Rognum, som nylig ble oppnevnt til leder av gruppa for rettspatologi og klinisk medisin, frykter at Rosenqvists aktive engasjement for å styrke sakkyndiges kompetanse vil falle vekk.

- Rosenqvist har gjort en kjempejobb ved å arrangere kurs hvor profesjonelle aktører trener sakkyndige — både prakrisk og teoretisk - i hvordan de skal opptre i retten. Det er veldig synd hvis dette bortfaller, sier Rognum.

Synne Sørheim, som leder rettspsykiatrisk gruppe, trekker fram at Rosenqvist jevnlig skrev nyhetsbrev om rettpsykiatriske problemstillinger.

- Både politiet og statsadvokaten har støttet seg til disse skrivene, som har dannet rettspraksis innen rettspsykatrien i Norge. Det er ingen tvil om at denne virksomheten samt Rosenqvists arrangering av rettspsykiatriske seminarer, nå vil opphøre, sier Sørheim.

- Hva skal kuttes ut?
Hun mener Storberget i intervjuet med Dagbladet fredag bekreftet at svekkelsen av kommisjonsledelsen er politisk styrt, og at han for øvrig svarte «smart».

- For meg bekreftet intervjuet behovet for en forskrift som begrenser politikernes mulighet til å «snøre igjen» når kommisjonen blir for ubehagelig. For det andre sier Storberget at kommisjonen har et akseptabelt nivå. Det blir meningsløst så lenge han ikke beskriver hva kommisjonen skal slutte med, sier Sørheim.

Den siste av kommisjonens gruppeledere, Tarjei Rygnestad, leder for toksikologisk gruppe, tok nylig over som leder av kommisjonen. Han sa til dagbladet.no i forrige uke, at han «kanskje har andre ambisjoner» enn sin forgjenger.

- Stillingen er betydelig redusert, så en reduksjon blir det. Men det er ikke dermed sagt at jobben blir dårligere utført, sa Rygnestad.

- KOMMISJONEN ER VINGEKLIPPET: Det mener avtroppende kommisjonsleder i Rettsmedisinsk kommisjon Randi Rosenqvist. Foto: JØRN H. MOEN
- KOMMISJONEN ER VINGEKLIPPET: Det mener avtroppende kommisjonsleder i Rettsmedisinsk kommisjon Randi Rosenqvist. Foto: JØRN H. MOEN Vis mer
TAKKET NEI - SLO ALARM: Psykiater Synne Sørheim ble tilbudt å overta som leder av Rettsmedisinsk kommisjon. Hun takket nei da hun oppfattet at justisdepartementet ville vingeklippe og ufarliggjøre det uavhengige kontrollorganet. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
TAKKET NEI - SLO ALARM: Psykiater Synne Sørheim ble tilbudt å overta som leder av Rettsmedisinsk kommisjon. Hun takket nei da hun oppfattet at justisdepartementet ville vingeklippe og ufarliggjøre det uavhengige kontrollorganet. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer