VIL HA REDEGJØRELSE: Hanne Bjurstrøm, arbeidsminister. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
VIL HA REDEGJØRELSE: Hanne Bjurstrøm, arbeidsminister. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer

Krever svar om Statoil-finansierte oljegranskere

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm ber Petroleumstilsynet om redegjørelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm vil ha en forklaring på hvordan Petroleumstilsynet (Ptil) kan la de Statoil-finansierte inspektørene granske Statoil.

«Jeg forstår at situasjonen kan fremstå i uheldig lys, men jeg forutsetter at Petroleumstilsynet følger gjeldende lover og regler, også i saker som handler om habilitet og karantene. Jeg har i dag bedt om en skriftlig redegjørelse fra Petroleumstilsynet om problemstillingen», skriver Hanne Bjurstrøm i en epost til Dagbladet.

Høyre krever endring Hun ønsker ikke å utdype svaret før hun har fått redegjørelsen.

Men Høyres Siri A. Meling i energi- og miljøkomiteéen leverte i går et skriftlig spørsmål til arbeidsministeren om ministeren synes det er riktig at en person med tilknytning til Statoil blir satt til å granske selskapet, og om Bjurstrøm vil ta initiativ til en gjennomgang av habilitetsreglene i tilsynet.

- Konklusjonen bør bli at kjørereglene blir klarere. Det er uheldig at pårørende føler utrygghet, og det er viktig å bevare troverdigheten til Petroleumstilsynet på norsk sokkel, spesielt med tanke på ulykken i Mexicogolfen, sier Meling.

Gransket dødsulykke Dagbladet har denne uka avslørt at flere ingeniører gikk rett fra Statoil til Ptil med gullpensjon.

Nå gransker flere av dem selskapet som de mottar utbetalinger fra. En av inspektørene gransket dødsulykken på Statoils plattform Oseberg B, der 25 år gamle Tom Erik Olsen datt ned fra et stillas.  

Far til 25-åringen, Jan Olsen, sier til Dagbladet at avsløringen skaper ubehag og en ekkel følelse av usikkerhet omkring granskningen. Oljeforsker Helge Ryggvik mener at saksbehandlingen kan oppfattes som korrupt. Jusprofessor Karl Harald Søvig ved Universitetet i Bergen mener at det foreligger inhabilitet og brudd på forvaltningsloven.

- Skjønn Gullpensjonistene ønsker ikke å snakke med avisa, men Ptil sier at ordningen deres er uproblematisk. Men tilsynet endrer stadig på forklaringen om hvordan de sikrer habilitet.

UPROBLEMATISK: Direktør Magne Ognedal i Petroleumstilsynet synes ikke Statoil-finansierte oljeinspektører går på bekostning av habiliteten.
Foto:  Åge Pedersen/Dagbladet
UPROBLEMATISK: Direktør Magne Ognedal i Petroleumstilsynet synes ikke Statoil-finansierte oljeinspektører går på bekostning av habiliteten. Foto: Åge Pedersen/Dagbladet Vis mer

Først sa seniorrådgiver Geir Haaland til Dagbladet at en medarbeider aldri gransker selskapet vedkommende kommer fra. Deretter sa Ptil-direktør Magne Ognedal at det kan vedkommende gjøre, etter en karantenetid på et halvt til ett år. Nå skriver fungerende Ptil-direktør Anne Vatten i en epost til Dagbladet at «skjønnsmessige kan imidlertid bety at karantenen blir både noe kortere eller lenger enn dette, avhengig av oppgavens karakter i Ptil og relevans til stillingen hos forhenværende arbeidsgiver».

Hun skriver videre:

«Det er først og fremst kravene i petroleumsregelverket som har betydning for konklusjonene av et tilsyn eller en gransking - ikke personlige vurderinger».