Krever svar om tilregnelighet

Geir Lippestad er ikke fornøyd med Den rettsmedisinske kommisjons (RMK)s siste svar om Breiviks tilregnelighet.

KREVER SVAR:  Geir Lippestad er ikke fornøyd med Den rettsmedisinske kommisjons (RMK)s siste svar om Breiviks tilregnelighet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KREVER SVAR: Geir Lippestad er ikke fornøyd med Den rettsmedisinske kommisjons (RMK)s siste svar om Breiviks tilregnelighet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breiviks forsvarerteam tok saken opp med en av dommerne onsdag og varsler behov for et aktørmøte om saken.

- Det er en ugrei situasjon vi har havnet i. Vi må ha et klart svar på hva de mener, slik at vi vet hva vi står overfor i god tid før tilregnelighetsspørsmålet skal behandles. Hvis ikke, risikerer vi en utsettelse, og så kan dette i seg selv gi ankegrunnlag, sa Lippestad etter rettens slutt onsdag.

Han sier han først hørte via mediene at kommisjonsleder Tarjei Rygnestad betegner rapporten som verken godkjent eller underkjent. Lippestad mener fortsatt den er å regne som formelt godkjent, men han ønsker en oppvask rundt misforståelsene.

- I lys av jussen framstår dette som veldig rart. Der er det enten eller. Nå sier de at de vil vente og høre hva som blir sagt i retten, men det er vanskelig å forstå hvor de vil med det, sier Lippestad.

Dommeren ber om avklaring Han sier at dommeren de snakket med, bekreftet at de nå vil be om en avklaring fra RMK. Forsvareren krever at svaret fra RMK kommer raskt. På spørsmål fra NTB bekrefter han at også forsvarets vitneførsel avhenger av denne avklaringen.

- Ja, det er det som er utfordringen. For hvis det er slik at den første rapporten veier tyngre enn den siste, er jo det uheldig for vår målsetting om tilregnelighet. Og da kan vi ikke få vite det først 19. juni. Vi må få dette avklart skriftlig fra kommisjonen, sier han.

Tarjei Rygnestad, sa til Dagbladet tirsdag at kommisjonen heller ser at de resterende innvendingene de har, blir tatt opp i retten.

- Roter det til Politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten synes kommisjonen har opptrådt uryddig og mener de kan ha brutt sine egne regler.

- Vi står i et veldig forvirrende leie. Kommisjonen roter det til, ikke bare for seg selv, men også for retten. Og med det mener jeg at de tar et grep som er høyst uvanlig. Det har vel knapt skjedd tidligere at det er retten som nå må ta initiativ og spørre hva som menes, sier han til NTB.

Han påpeker også at det på to punkter kan se ut til at kommisjonen ikke har fulgt forskriftene som ligger til grunn for deres arbeid.

- Det ene er at de skal gi en skriftlig begrunnelse for konklusjonen sin. Det har de ikke gjort. Det andre er at de i sitt siste svar har bedt de to siste psykiaterne utdype noen spørsmål i retten. Men de har ingen anledning til å etterprøve det som kommer fram muntlig i retten. Så her er de på et formelt uryddig spor, sier han.

- Personlig prestisje Stanghelle mener det er fristende å spørre hvorvidt vurderingen av Agnar Aspaas' og Terje Tørrisens rapport kan knyttes opp mot all den faglige motbøren Synne Sørheim og Torgeir Husby fikk da de fant Breivik strafferettslig utilregnelig.

- Den har fått mye faglig juling - til og med av psykiatriprofessorer blitt betegnet som et faglig selvmord. Spørsmålet er om kommisjonens psykiatere har knyttet så mye prestisje til den at det er viktig for dem å gjøre slike finurlige grep for å undergrave autoriteten til den siste rapporten, sier Stanghelle.

(NTB)