Krever svar om Trond Mohns sykehusgaver

Når milliardær Trond Mohn donerer medisinsk utstyr til Sykehus-Norge, havner bestillingene hos Siemens. Nå har en hemmelig konkurrent satt advokat på saken.

GAVMILD:Overlege Trude Sildnes takker filantrop Trond Mohn for CT-skanneren på UNN. I bakgrunnen står Kåre Rommetveit og Tor Ingebrigtsen. Foto: Ole Åsheim / Nordlys
GAVMILD:Overlege Trude Sildnes takker filantrop Trond Mohn for CT-skanneren på UNN. I bakgrunnen står Kåre Rommetveit og Tor Ingebrigtsen. Foto: Ole Åsheim / NordlysVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Er de vel bevarte disse juristene? Jeg synes de burde skamme seg.

Det sier den gavmilde bergenseren og næringslivslederen Trond Mohn til Dagbladet.

Utbruddet skyldes et brev fra advokatfirmaet Steenstrup Stordrange til Helse Midt-Norge-sjef Gunnar Bovim, med kopi til Helse- og omsorgsdepartementet.

Advokatfirmaet representerer en ikke-navngitt Siemens-konkurrent som tilsynelatende har sett seg lei på at PET CT- og MR-skannere milliardæren stadig donerer til Sykehus-Norge, alle er merket med tyske Siemens.

Gavene «har resultert i innkjøp av maskiner fra Siemens, uten at vi er kjent med at disse anskaffelsene var gjenstand for forutgående anbudskonkurranser», heter det i brevet.

Bruker bare Siemens
Det var da Trond Mohn i mars i år spredte gledesbudskapet at St. Olavs Hospital i Trondheim skulle få en PET MR-skanner, at ble det for mye for Siemens' konkurrent.

Samtidig varslet Sparebank 1 SMN at banken har tatt initiativ — inspirert av Mohn — til å finansiere kjøp av en PET CT-maskin til 25 millioner kroner, som skal bidra til at St. Olav blir et ledende PET-senter i Norge.

Leverandøren frykter at også disse maskinene med totalpris på 75 millioner kroner kommer i hus uten anbudsprosess.

Bare i løpet av det siste året har Trond Mohn gitt en etterlengtet Siemens 3T MR-skanner til Haukeland sykehus i Bergen, og en tilsvarende skanner pluss en Siemens PET/CT-skanner til Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), til stor glede for mange — men altså ikke alle.

Mohn bekrefter selv overfor Dagbladet at i hvert fall de siste fem skannerne han har gitt, ble levert av Siemens. Dette gjelder også den siste skanneren til St. Olavs Hospital.

GAVMILD: Forretningsmannen Trond Mohn har gitt over en milliard kroner til veldedige formål. To dager før jul ga han i 2004 den nye forskningsstiftelsen ved Universitetet i Bergen 250 millioner kroner uten føringer. 
Foto: Helge Hansen/Dagbladet
GAVMILD: Forretningsmannen Trond Mohn har gitt over en milliard kroner til veldedige formål. To dager før jul ga han i 2004 den nye forskningsstiftelsen ved Universitetet i Bergen 250 millioner kroner uten føringer. Foto: Helge Hansen/Dagbladet Vis mer

- Jeg har ikke gitt penger til innkjøp av skannere. Gavene har bestått av de faktiske skannerne, som har vært av merket Siemens. Dersom noen mener dette er i strid med statens regler for offentlige anskaffelser, så har de ikke sitt juridiske på det tørre, sier han.

- Bordet fanger
Siemens-konkurrenten påpeker derimot gjennom sin advokat at når slike maskiner mottas som gave, oppstår det en «bordet fanger»-situasjon som innebærer at maskinleverandøren blir den eneste aktuelle tilbyder av relaterte service- og vedlikeholdstjenester i maskinens levetid:

- Gaven medfører at maskinleverandøren gis en «de facto» enerett på leveranser av slike tjenester, heter det i brevet.

Slike vedlikeholdskontrakter vil kunne beløpe seg til nesten like mye som verdien av selve skanneren, ifølge advokatfirmaet. Derfor spørs det om donasjonene reelt sett er en vederlagsfri ytelse som faller inn under anbudsfritaket for gaver, mener advokat Tuva Aas Bakke.

I brevet varsler hun at det kan være aktuelt å bringe spørsmålet inn for Klagenemda for offentlige anskaffelser (KOFA), for en rettslig avklaring. 

Hun vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

Jurister på saken
Hvorvidt Helse Midt-Norge har sitt på det tørre angående gavene og loven for offentlige anskaffelser blir nå vurdert av regionhelseforetakets jurister.

- Vi venter på en juridisk avklaring, sier kommunikasjonsdirektør Tor Harald Haukås.

Han kan ikke svare på om helseforetaket har hatt et ord med i laget når det gjelder valg av leverandør. Trond Mohn er imidlertid klar på hvorfor han foretrekker Siemens: Det tyske selskapet har de klart best skannerne, mener han. Han viser til at de ti største universitetssykehusene i USA bruker Siemens-maskiner.

- Man kunne antatt at disse ville ha brukt en amerikansk leverandør. Men de er altså ikke gode nok, sier han.

- Jeg har en del penger
- Du sitter i rådet til Norsk-tysk handelskammer sammen med sjefen for Siemens' helseavdeling?

- Det er riktig at Siemens salgssjef i Norge, Ole P. Måløy, sitter i rådet der sammen med undertegnende. Men om noen prøver å insinuere at jeg har et suspekt forhold til Siemens, skal de få en sak. Og den kan bli dyr. For i motsetning til en del andre som retter injuriesøksmål, så har jeg en del penger til å følge dette opp, sier milliardæren til Dagbladet.