Krever svar på hvorfor Birgitte ikke ble hørt

Birgitte Moesgaard Henriksen (43) varslet allerede i 1998 om at hun ble sexpresset av sin veileder.

SEXPRESSET: Birgitte Moesgaard Henriksen (43) sier hun i årevis ble presset seksuelt av sin veileder på Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Foto: Krister Sørbø
SEXPRESSET: Birgitte Moesgaard Henriksen (43) sier hun i årevis ble presset seksuelt av sin veileder på Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Foto: Krister Sørbø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): 2. september avslørte Dagbladet en ukultur med seksuell trakassering, mobbing og hundsing av studenter, stipendiater og ansatte på Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo (UIO). Hovedverneombud Mette Børing uttalte at hun kjenner til minst ti tilfeller av seksuell trakassering på fakultetet.

Nå har Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) varslet UIO om at de vil være med når Arbeidstilsynet kommer på tilsyn 21. oktober. LDO tar utgangspunkt i saken til tidligere stipendiat Birgitte Moesgaard Henriksen (43). Hun hevder at hun i perioden 1995 til 2004 ble presset seksuelt av sin tidligere veileder ved Det odontologiske fakultet.

- Jeg opplevde systematisk maktmisbruk fra personer i maktposisjoner og seksuell trakassering fra min veileder gjennom mange år som ansatt. Gjentatte varslinger på fakultetet og til helsetjenesten ved universitetet førte ikke fram. Jeg ble ikke hørt og fikk ingen hjelp, sier Henriksen.

Kritisk brevI brevet til universitetsledelsen ber LDO om svar på hva UIO foretok seg etter at de ble gjort oppmerksom på saken til Henriksen på møte i Arbeidsmiljøutvalget (AMU) 15. desember 2008. Likestillingsombudet vil også vite om ledelsen først ble kjent med saken på dette AMU-møtet, og i så fall hvorfor UIO-ledelsen ikke fikk kjennskap til saken da den først ble varslet om den i 1998. Ombudet ber også om at instituttleder Pål Barkvolls rolle blir undersøkt, fordi Henriksen har hevdet at han kjente til eller hadde mistanke om den seksuelle trakasseringen hun ble utsatt for, uten å ta affære.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer