Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever svar på hvorfor Birgitte ikke ble hørt

Birgitte Moesgaard Henriksen (43) varslet allerede i 1998 om at hun ble sexpresset av sin veileder.

SEXPRESSET: Birgitte Moesgaard Henriksen (43) sier hun i årevis ble presset seksuelt av sin veileder på Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Foto: Krister Sørbø
SEXPRESSET: Birgitte Moesgaard Henriksen (43) sier hun i årevis ble presset seksuelt av sin veileder på Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Foto: Krister Sørbø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet.no): 2. september avslørte Dagbladet en ukultur med seksuell trakassering, mobbing og hundsing av studenter, stipendiater og ansatte på Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo (UIO). Hovedverneombud Mette Børing uttalte at hun kjenner til minst ti tilfeller av seksuell trakassering på fakultetet.

Nå har Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) varslet UIO om at de vil være med når Arbeidstilsynet kommer på tilsyn 21. oktober.

LDO tar utgangspunkt i saken til tidligere stipendiat Birgitte Moesgaard Henriksen (43). Hun hevder at hun i perioden 1995 til 2004 ble presset seksuelt av sin tidligere veileder ved Det odontologiske fakultet.

- Jeg opplevde systematisk maktmisbruk fra personer i maktposisjoner og seksuell trakassering fra min veileder gjennom mange år som ansatt. Gjentatte varslinger på fakultetet og til helsetjenesten ved universitetet førte ikke fram. Jeg ble ikke hørt og fikk ingen hjelp, sier Henriksen.

Kritisk brev
I brevet til universitetsledelsen ber LDO om svar på hva UIO foretok seg etter at de ble gjort oppmerksom på saken til Henriksen på møte i Arbeidsmiljøutvalget (AMU) 15. desember 2008. Likestillingsombudet vil også vite om ledelsen først ble kjent med saken på dette AMU-møtet, og i så fall hvorfor UIO-ledelsen ikke fikk kjennskap til saken da den først ble varslet om den i 1998. Ombudet ber også om at instituttleder Pål Barkvolls rolle blir undersøkt, fordi Henriksen har hevdet at han kjente til eller hadde mistanke om den seksuelle trakasseringen hun ble utsatt for, uten å ta affære.

Dagbladet har vært i kontakt med Pål Barkvoll om saken. Han henviser til ledelsen ved UIO. Universitetsdirektør Gunn-Elin Bjørneboe sier hun ikke ønsker å kommentere brevet fra ombudet fordi det inneholder taushetsbelagt informasjon. Hun understreker at UIO tar seksuell trakassering på største alvor, og viser til at de har iverksatt en rekke tiltak etter Dagbladets artikler.

Med hjelp og støtte over lengre tid fra erfaringskonsulent Oddvar Petersen i Arbeidsmiljøskaddes Landsforening velger tannlege og dr. odont Birgitte Moesgaard Henriksen nå å stå fram offentlig, i håp om at det blir ryddet opp i det hun kaller en «ukultur» av grov mobbing og trakassering av studenter og stipendiater ved tannlegestudiet.

Hun hevder at flere personer i overordnede stillinger visste om misbruket uten å hjelpe eller varsle.

- Miljøet ved fakultetet er lite og lukket, nesten sektlignende. Mange vet om hverandre og tier for å beskytte systemet og sin egen stilling, sier hun.

Henriksen stiller spørsmål ved hvor frivillig det er for «den svake parten» i et skjevt maktforhold mellom professor og stipendiat, når man er fullstendig uten vern og rettssikkerhet.

- Det ble brukt mot meg gjentatte ganger fra flere overordnede personer på fakultetet at jeg bare var midlertidig ansatt og at jeg ville «ryke ut» dersom jeg ikke føyde meg etter professorenes ønsker og krav. Forsøk på protester ble slått hardt ned på med trusler og maktdemonstrasjoner. Frykten for konsekvensene styrte etter hvert arbeidssituasjonen min, sier Henriksen.

Flere rammet
Til tross for problemene hun opplevde på Det odontologiske fakultet, klarte hun med støtte fra et forskningsmiljø på Det medisinske fakultet å  ferdigstille doktorgradsoppgaven sin. 

Dagbladet er blitt kontaktet av flere tidligere og nåværende studenter på Det odontologiske fakultet som har opplevd grov mobbing og trakassering. Dette er noe Henriksen har nær kjennskap til.

- Særlig er utenlandske kvinner utsatt. Jeg kjenner til flere utenlandske kvinner som har vært utsatt for det samme som meg. Disse kvinnene mangler ofte et nettverk og tør ikke varsle. Ofte vet folk i miljøet hva som foregår og kvinnene må leve med fordommene. I tillegg kjenner man på en følelse av skam og egen skyld over hva som skjer, sier hun og utdyper:

- Denne skammen bør løftes tilbake der hvor den hører hjemme, nemlig hos de personene som begår utpressing og overgrep. Disse er som regel gift og er som regel en generasjon eldre enn kvinnene de presser og utnytter. 

Henriksen forteller at hun opplevde å  bli frosset ut av miljøet, degradert og isolert på Det odontologiske fakultet. Som stipendiat ble hennes øremerkede økonomiske midler beslaglagt og brukt av veileder selv, hevder hun. Som postdoktor-stipendiat ble forskningsprosjektet hennes trenert ved blant annet underslag av søknad om forskningsmidler og pengestøtte.

Hun ble kneblet og hindret i å undervise, forskningen hennes ble tiet i hjel, hevder Henriksen. Hun varslet gjentatte ganger til instituttleder, sier hun, men fikk stadig vite at hun var «nederst på rangstigen». Hun mener også at hun ble forbigått i ansettelsesprosessen til en jobb ved fakultetet hvor hun hadde spisskompetanse, på grunn av kameraderi og misunnelse. Henriksen hevder også  at doktorgradsarbeidet hennes er plagiert i ikke-vitenskapelige studier av kolleger ved fakultetet.Dette er så blitt presentert som nyeste forskning i ulike publikasjoner og rapporter til blant annet Helsemyndighetene i landet.

Birgitte Moesgaard Henriksen har nå politianmeldt sin tidligere veileder for sexpress og seksuelle overgrep. Hun har også politianmeldt kolleger for ulike forhold, blant annet plagiat av hennes doktorgradsavhandling og brudd på personopplysningsloven. Sensitive personopplysninger fra forskningsprosjekt ble uforsvarlig oppbevart i tillegg til at de ble gjort tilgjengelig for uvedkomne, hevder Henriksen.

- Bestående ukultur og ikke-fungerende varslingsrutiner og tiltak har vært en gjenganger i alle de årene jeg var tilknyttet Det odontologiske fakultet. Dette svekker også Universitetets omdømme, sier Henriksen.

Hun mener at Universitetet i Oslo har en jobb å gjøre for å gjenopprette tilliten til Universitetet som seriøs forskningsformidler og -forvalter.

- En sak mellom henne og meg
Henriksens tidligere veileder jobber ikke lenger på Det odontologiske fakultet ved Universitet i Oslo. Han vil verken bekrefte eller avkrefte at han hadde et seksuelt forhold til sin tidligere stipendiat.

- Om det var noe mellom henne og meg har ingen ting i pressen å gjøre. Dette er noe hun og jeg burde snakke om. Jeg synes hun skulle ha tatt opp dette med meg, sier professoren.

- Hun beskriver et skjevt maktforhold hvor du skal ha presset henne til sex, til tross for at hun gjentatte ganger skal ha sagt at hun ikke ønsket et slikt forhold til deg. Hvordan stiller du deg til dette?

- Jeg har ingen kommentarer så lenge hun ikke har snakket med meg. Birgitte er en av mine beste venner gjennom tidene, og jeg ville aldri si noe negativt om henne. Jeg har kjent henne i nær 20 år og har veldig respekt for henne.

- På generelt grunnlag, hvordan stiller du deg til at en veileder innleder et seksuelt forhold til en stipendiat?

- Det er ikke greit at veiledere har seksuelle forhold til sine stipendiater. Slike ting skal ikke forekomme. Det er også i strid med reglementet, sier professoren.

- Likevel vil du ikke si hvorvidt forholdet mellom deg og Birgitte var av seksuell art?

- Nei, det er en sak mellom Birgitte og meg.

Professoren er rystet over at hovedverneombud Mette Børing ved Universitetet i Oslo sier hun kjenner til minst ti tilfeller av seksuell trakassering ved Det odontologiske fakultet. Han sier han ikke kjenner seg igjen i slikt maktmisbruk ved fakultetet.

- Det er veldig alvorlig om dette er noe som foregår på fakultetet, og noe ledelsen må ta tak i og gjøre noe med.

- Hvordan vil du beskrive arbeidsmiljøet ved Odontologisk fakultet hvor du arbeidet i en årrekke?

- Jeg har aldri arbeidet i et miljø som har vært så godt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!