Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever svar på massegravene

Sverige, Tyskland og Nederland frykter for sine omkomne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går omtalte Dagbladet.no funnet av

20 ukjente massegraver

utenfor Khao Lak i Thailand. I dag tidlig sa den svenske rettsmedisineren Stig Edqvist at også europeiske turister kan ha havnet i slike graver.

Flere kilder har hevdet det samme, mens thailandske myndigheter på sin side mener at det neppe ligger utlendinger i slike graver, melder AP.

Krever svar

Ryktene om europeiske lik i massegraver har vakt diplomatisk aktivitet. Nå har representanter fra Sverige, Nederland og Tyskland - på vegne av EU - oppsøkt det thailandske utenriksdepartementet, melder Aftonbladet.se.

De vil ha et endelig svar på om utlendinger er begravd i massegraver, og i så fall om likene kun skal oppbevares inntil de kan identifiseres, eller om de er endelig nedgravd.

- Det er svært viktig at vi får svar på dette spørsmålet så snart som mulig, sier den svenske diplomaten Christer Asp til avisa.

En slik avklaring er ventet i løpet av morgendagen.

Midlertidig

MASSEGRAVER: Denne massegraven i Ban Muang er et midlertidig hvilested for å hindre kropper i å gå i oppløsning, sier svensk politi. Foto: SCANPIX/REUTERS
MASSEGRAVER: Denne massegraven i Ban Muang er et midlertidig hvilested for å hindre kropper i å gå i oppløsning, sier svensk politi. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Det var den britiske avisa The Times som fant fram til de inntil da ukjente massegravene, som ligger 13 mil nord for Phuket. På det tidspunktet svirret det rykter om slike massegraver i Thailand.

Ifølge avisa er gravene for uidentifiserte lik - både thailendere og utlendinger - etter flodbølgekatastrofen.

En thailandsk tjenestemann medga overfor The Times at massegraven fantes. Ifølge tjenestemannen blir det tatt DNA-prøver fra alle som legges i massegraver. Hvert lik får tre merkelapper: Èn lagt ved kroppen, èn festet til plastikken de er pakket i, og én blir festet til en pinne som plantes i jorda over graven.

Planen er at de som blir DNA-identifisert, skal graves opp igjen fra massegravene og sendes til hjemlandet.

- Dette handler ikke om noen begravelse, men om at man midlertidig har gravd ned kroppene for å stoppe forråtnelsesprosessen, sa Edquist til Aftonbladet.

- Skal ta opp saken

Politiinspektør Reidar Nilsen i Nye Kripos, som leder det norske ID-arbeidet i Thailand, sa i dag tidlig til Dagbladet.no at han hadde hørt rykter om massegravene, men at det norske teamet ikke hadde hatt tid til å sjekke opplysningene.

- Men vi har tatt dette opp med thailandsk politi, og vi skal møte dem i morgen klokka 9, sa Nilsen til Dagbladet.no.

Nestleder i ID-gruppa, Svein Kjus, har i kveld tatt opp saken i den internasjonale gruppa som identifiserer ofrene for flodbølgekatastrofen.

- Vi vil få et svar i morgen, sier han til NTB.

- Oppbevaring

Ifølge Kjus er nedgravingen av lik en alternativ måte å oppbevare de tusenvis av likene på, i påvente av videre identifisering.

- Det stopper faren for at likene sprer forurensning og sykdom, noe thailandske myndigheter er bekymret for, sier Kjus, som understreker at det ikke er noe problem å grave opp likene for identifikasjon seinere.

- Samarbeidet med thailandske myndigheter går veldig bra. Alt skjer etter Interpols regler. Vi er trygge på at dette skal gå bra, sier Kjus til NTB.

Identifiserer nordmenn

Identifiseringen av norske omkomne i Thailand er for lengst påbegynt. Ifølge Nye Kripos vil det neppe ta lang tid før de første kan komme hjem. 

- Den første sikre identifiseringen vil trolig skje i løpet av noen dager, sa politiinspektør Petter Dyhre i Nye Kripos til Dagbladet.no i går.

- Etter identifisering vil det normalt ta et par dager før vedkommende kan bringes hjem til Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media