Krever svar

SV-leder Kristin Halvorsen reagerer sterkt på at Forsvaret har kjøpt panservernraketter fra Israel. Hun ber utenriksminister Jan Petersen allerede i dag om å forklare nærmere hva som har skjedd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksministeren kommer til Stortinget i dag for å holde sin utenrikspolitiske redegjørelse.

- Jeg trodde ikke at Norge kjøpte våpen fra Israel. Det er et land i krig. Og når Norge har plass i FNs sikkerhetsråd som forplikter kontakt mellom de stridende partene - Israel og palestinerne - er det svært underlig at det norske forsvaret går hen og kjøper våpen fra den ene parten, sier Halvorsen til Dagbladet.

Hun forventer at Jan Petersen gjør sitt ytterste for å forklare saken allerede i dag, men om han ikke tar seg tid til det, skal Stortinget debattere Petersens redegjørelse førstkommende torsdag.

- Seinest ved den anledningen bør Petersen gi en redegjørelse om våpenkjøpet og om Norges arbeid med konflikten i Midtøsten, sier hun.

Vil undersøke

Via sin pressetalsmann Karsten Klepsvik sier Jan Petersen at han ikke har noen kommentar til saken.

- Dette er Forsvarsdepartementets anliggende, lyder kommentaren.

Lederen av Stortingets forsvarskomité, Marit Nybakk (Ap), vil undersøke hva som har skjedd, og kommer allerede i dag tidlig til å ta kontakt med Forsvarsdepartementet for å få en redegjørelse om våpenhandelen.

- Generelt vil jeg si at Forsvaret har for vide fullmakter når det gjelder innkjøp, men denne aktuelle saken må jeg undersøke før jeg kommenterer den nærmere, sier Nybakk.

Hun legger til at det er naturlig å vise tilbakeholdenhet når det gjelder våpenhandel med Israel - slik situasjonen er nå.

- Ikke kjøp fra Israel

Sp-leder Odd Roger Enoksen, som også er medlem av Stortingets forsvarskomité, sier til Dagbladet at han setter store spørsmålstegn ved hele raketthandelen.

- Med den spente situasjonen som hersker mellom Israel og palestinerne, sier det seg sjøl at Norge verken bør kjøpe fra eller selge våpen til Israel. At det likevel handles våpen med Israel, er svært overraskende, sier Enoksen. Også han vil bruke dagen i dag til å finne ut hva som har skjedd.