Barnevern og politi

Krever svar

13-åringen ble dratt gråtende vekk fra familien i håndjern. Nå vil Helsetilsynet vite hvorfor fylkesmannen skygget banen.

TVANG: Her blir den 13 år gamle jenta motvillig hentet av uniformert politi, etter at hun nektet å dra fra familiehjemmet og tilbake på en institusjon. Foto: Privat
TVANG: Her blir den 13 år gamle jenta motvillig hentet av uniformert politi, etter at hun nektet å dra fra familiehjemmet og tilbake på en institusjon. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tidligere denne uka skrev Dagbladet at Sivilombudsmannen nå gransker det aktuelle fylkesmannsembetet som nektet å undersøke den brutale tvangshentingen som fant sted 3. april i år.

Nå vil også Statens helsetilsyn ha svar.

Til tross for at både barnevern og politi visste at 13-åringen bærer på traumer etter overgrep hun tidligere er blitt utsatt for, ble hun dratt gråtende bort fra familien sin i håndjern.

Dette fordi hun nektet å bli med tilbake til institusjonen hun bor på etter samvær med sin familie.

Krever redegjørelse

De ulike fylkesmannsembetene er underordnet Statens helsetilsyn.

Avdelingsdirektør Børge Tomter understreker at Helsetilsynet bare kjenner saken gjennom media, men de har merket seg Dagbladets saker om 13-åringen.

Nå vil Helsetilsynet ha svar på hvorfor det aktuelle fylkesmannsembetet ikke grep inn og åpnet tilsynssak.

- Først vil vi ta rede på hvilket fylkesmannsembete dette dreier seg om. Deretter vil vi be om en redegjørelse fra dem, med henblikk på hvordan fylkesmennene skal behandle slike saker, sier Tomter og legger til:

- Vi vil også med interesse se på den uttalelsen som etter hvert kommer fra Sivilombudsmannen om fylkesmannens saksbehandling.

Av hensyn til jentas anonymitet har Dagbladet valgt å ikke fortelle hvilket fylkesmannsembete det dreier seg om.

Reagerer

Barnerettsforkjemper Cecilia Dinardi er advokat i advokatfirmaet Elden. I 2015 ble hun utnevnt som medlem av regjeringens barnevoldsutvalg.

Dinardi reagerer kraftig etter å ha lest sakene om 13-åringen som ble tvangshentet i håndjern.

At fylkesmannen ikke åpner tilsynssak, med den begrunnelse at barnevernssaken er til rettslig behandling, er noe hun selv har opplevd i saker hvor hun representerer barnevernsungdommer.

- Jeg erfarer også at fylkesmannen unnlater å føre tilsyn i saker hvor det ikke pågår rettsprosesser, sier Dinardi.

Hun gir følgende eksempel på et slikt svar hun har mottatt fra fylkesmannen:

«Fylkesmannen har gjennomgått klagen og besluttet å ikke opprette ordinær tilsynssak, men at forholdene det klages på følges opp og besvares av barneverntjenesten selv».

EMD-STORM MOT NORGE: Saken til Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er ytterligere 26 norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. Video: Siv Johanne Seglem og Asle Hansen Vis mer

- Alvorlige lovbrudd

- Dette er det jeg i stadig flere saker opplever å få som svar på klager jeg fremsetter på vegne av barnevernsungdommer. Jeg snakker om klagesaker med konkrete bekymringer om alvorlige lovbrudd, hvor fylkesmannen overlater det til instansen det klages over å «følge opp», sier Dinardi og legger til:

- Dette er etter mitt syn helt uholdbart og et inngrep i barns rettigheter og rettssikkerhet. Det blir jo det samme som om man hadde rettet en alvorlig bekymring om et barn i et hjem, hvor det unnlates å undersøke, men heller overlater til foreldrene å «følge opp» selv.

- Det burde ikke stille seg annerledes når bekymringen retter seg mot en omsorgsperson i offentlig regi eller mot en offentlig instans som skal håndtere et barn, avslutter Dinardi.

Forventninger

Børge Tomter understreker at Statens helsetilsyn har funnet grunn til å se nærmere på saken om den 13 år gamle jenta etter det de har lest i Dagbladet.

VIL HA SVAR: Avdelingsdirektør Børge Tomter. Foto: Statens helsetilsyn
VIL HA SVAR: Avdelingsdirektør Børge Tomter. Foto: Statens helsetilsyn Vis mer

Avdelingsdirektøren merker seg også at advokat Dinardi forteller om liknende opplevelser av at fylkesmennene unnlater å reagere når barnevernsbarn klager over brudd på deres rettigheter.

- Vårt bidrag vil innebære å formidle forventninger ut til fylkesmannsembetene om hvordan slike saker skal håndteres, sier Tomter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer