RYKK TILBAKE TIL START:  Norske myndigheter må tillate at tobakk kan stilles ut og selges som en hvilken som helst annen dagligvare - som her i en storkiosk i New York, krever tobakksgiganten Philip Morris, som i dag leverer en rettslig stevning i Oslo tingrett. Verdens største tobakksprodusenten kalkuklerer søksmålet som en prøvesak for hele det europeiske frihandelsområdet EFTA. FOTO: AP/SCANPIX.
RYKK TILBAKE TIL START: Norske myndigheter må tillate at tobakk kan stilles ut og selges som en hvilken som helst annen dagligvare - som her i en storkiosk i New York, krever tobakksgiganten Philip Morris, som i dag leverer en rettslig stevning i Oslo tingrett. Verdens største tobakksprodusenten kalkuklerer søksmålet som en prøvesak for hele det europeiske frihandelsområdet EFTA. FOTO: AP/SCANPIX.Vis mer

Krever synlige sigaretter tilbake

Tobakksgigant saksøker norske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Verdens største tobakkskonsern Philip Morris saksøker Norge for å få opphevet forbudet mot synlig tobakk i butikkene.

Fra årsskiftet ble det forbudt å vise fram tobakk i hyllene i norske kiosker og butikker.

Ifølge Handelsnæringens Hovedorganisasjon HSH har det kostet norske butikker mer enn en halv milliard kroner å etterleve forbudet.

Nå vil tobakksgiganten Philip Morris gå rettens vei for å få forbudet opphevet. Kommunikasjonsdirektør Anne Edwards i Philip Morris International sier til Dagens Næringsliv at det ikke finnes vitenskapelig bevis for at forbudet mot å vise fram tobakksvarene gir helseeffekt.


Ni år på Island- Dette forbudet ble innført allerede i 2001 på Island, og det er ikke noe som tyder på at dette har fått flere til å slutte å røyke, sier hun.

Philip Morris leverer stevningen mot den norske staten ved Oslo tingrett tirsdag. Målet er å få loven fjernet.

Saken kan vise seg å bli første skritt på en lang juridisk prosess som kan få følger for hele EØS-området.

Saksøkerne håper at tingretten henviser saken direkte til Efta-domstolen.

Seniorrådgiver Siri Næsheim i Helsedirektoratet sier til DN at det juridiske er tatt hensyn til, og at lovligheten opp mot EU og EØS ble vurdert før loven ble innført.

(NTB).