Krever terrorsvar fra Støre

Stortinget krever svar fra Utenriksdepartementet om kriselederens rolle under attentatet i Kabul, og hvorfor det tok så lang tid før en hardt skadet Carsten Thomassen ble lokalisert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke åpnet en enstemmig kontroll- og konstitusjonskomité på Stortinget sak om regjeringens håndtering etter terrorangrepet i Kabul, der Dagblad-journalist Carsten Thomassen ble drept og UD-diplomat Bjørn Svenungsen hardt skadet. Fredag sendte komitéen 11 spørsmål til utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Vil til bunns

- Det er tidligere blitt svart på noe, men mange av svarene har vært veldig overflatiske. Vi ønsker å komme til bunns i saken, sier saksordfører Ola T. Lånke (KrF).

I tillegg til spørsmålene Dagbladet presenterer i dag, vil Carl I. Hagen (FrP) innen kort tid sende utfyllende spørsmål til utenriksministeren.

Utenriks-, Forsvars- og Justisdepartementet presenterte hver sin versjon av hendelsesforløpet i Kabul, men fortsatt er en rekke spørsmål ubesvart, blant annet:

Hvorfor klarte man ikke i løpet av 46 minutter å gi beskjed til evakueringslaget om hvor Carsten Thomassen befant seg? Ambassadøren var kriseleder under angrepet, men han er nesten ikke nevnt i UDs redegjørelse. Hva gjorde han under angrepet?

- Detaljer avgjør

Dagbladet har de siste dagene forsøkt å få svar fra UD på disse spørsmålene, uten at departementet har klart å gi en detaljert forklaring.

EVAKUERES: Her blir Dagbladets skadde journalist Carsten Thomassen evakuert av norske journalister og amerikanske soldater fra Serena Hotel i Kabul etter terroranslaget 14. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix
EVAKUERES: Her blir Dagbladets skadde journalist Carsten Thomassen evakuert av norske journalister og amerikanske soldater fra Serena Hotel i Kabul etter terroranslaget 14. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix Vis mer

Nå må utenriksministeren svare Stortinget i stedet.

- Det er viktig at vi får dannet oss et helhetlig bilde av det som skjedde, og vi bidrar nå til at det blir fokus på detaljer. Men det er jo detaljer som kan avgjøre skjebnen til mennesker i slike situasjoner, sier saksordfører Ola T. Lånke.

MÅ SVARE:</B> Jonas Gahr Støre.