Tesla

Krever Tesla-prissjokk

Rødt-leder Bjørnar Moxnes inviterer de andre opposisjonspartiene med på å øke prisen på de dyreste elbilene. Både Ap og Frp foreslo i fjor å gjøre det dyrere å kjøpe elbil.

HALVANNEN MILLION: Bør en Tesla Model X gå opp 50 prosent i pris til halvannen million? Ja, hvorfor ikke, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet møter Rødt-leder Bjørnar Moxnes fem etasjer under stortingssalen. Nede i garasjeanlegget står en Tesla Model X til lading, en bil med en utsalgspris på over en million kroner.

Bilen har skinnseter og påkostet stereoanlegg. Men det er ikke betalt en krone i moms på det eksklusive interiøret eller noen bilrelaterte avgifter.

Det håper Moxnes det skal bli en slutt på.

10 mrd til de rikeste

- Jeg utfordrer Frp til å fjerne avgiftslettelsene på de dyreste og mest luksuriøse elbilene. Nå brukes det over 10 milliarder i året på avgiftsfritak for elbiler, og det er 27 ganger så vanlig å ha en elbil i familier med god råd enn i familier med dårlig råd. Det skuffes milliarder av kroner over til dem som har mest, sier Moxnes.

- En Tesla Model X burde koste flere hundre tusen kroner mer enn i dag, fortsetter Moxnes.

- Halvannen million?

- Ja, hvorfor ikke. Det bør bli slutt på at disse bilene subsidieres av folk med langt dårligere råd.

Støtte i Ap og Frp

Moxnes leverer tirsdag inn et forslag om å be regjeringen utrede modeller for å ilegge de dyreste elbilene avgifter. Forslaget treffer godt innenfor det som er Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiets primærpolitikk.

I tillegg har Senterpartiet i sitt program at de gradvis ønsker å innføre veibruksavgifter for elbiler, men beholde kjøpsfordelen. Det vil si at elbilistene må betale mer, men at det fortsatt skal være billigere å kjøpe elbil.

Det vil si at det kan være et flertall for å se på elbil-fordelene allerede i inneværende år, hvis partiene klarer å samle seg.

Bare de dyreste

Under regjeringens bompengekrise i fjor foreslo Fremskrittspartiets daværende finanspolitiske talsperson Sivert Bjørnstad å innføre moms på alle elbiler. Med moms på en million-Tesla, ville den blitt 250.000 kroner dyrere.

I Arbeiderpartiets alternative budsjett for inneværende år foreslo partiet å innføre moms på elbiler med et innslagspunkt på 600.000 kroner. Det vil si at prisen på Teslaen til én million kroner ville gått opp med 100.000 kroner.

Ap-nestleder Hadia Tajik begrunnet forslaget på samme måte som Moxnes, at det bør være grenser for hvor dyre bilene kan være og samtidig beholde avgiftsfritaket.

Da regjeringen besto av bare Fremskrittspartiet og Høyre foreslo de å innføre samme vektavgift på elbiler som hybridbiler, men KrF og Venstre klarte å vinne fram i Stortinget og fikk det fjernet. Vektavgiften ville gjort en Tesla Model X 70.000-100.000 kroner dyrere.

- Nå ønsker vi å få med stortingsflertallet, gjerne Ap, Frp og Sp, på å vedta at regjeringen kommer tilbake før sommeren med ulike modeller for hvordan man kan fjerne fritaket for de dyreste og tyngste modellene og beholde det for de rimeligste modellene. Håpet er at vi kan samle oss om det som en direkte ordre og bestilling til regjeringen Solberg, sier Moxnes.

- Frp med forklaringsproblem

Rødt-forslaget skal til komitébehandling, men vil som andre avgiftsendringer også påvirke budsjettet. Røres elbil-fordelene vil det også forsure forholdet mellom Frp og regjeringen, der fredningen av elbilene fram til 2021 er en viktig Venstre-seier i Granavolden-plattformen.

Frp-leder Siv Jensen varslet i Stortinget før helgen at partiet hennes kommer til å stemme mot forslag som er fremmet av venstresiden og at de heller vil fremme egne saker.

- Dette bærer kun preg av politisk spill. Frp lar seg ikke styre av disse forslagene og vi har ikke dårlig tid. Vi kommer til å stemme imot alle forslagene, forsikret Jensen fra Stortingets talerstol.

Bjørnar Moxnes har uansett håp om at Frp kan bidra til å gjøre det dyrere å kjøpe de mest luksuriøse elbilene.

- Hvis Frp fortsatt vil være garantist for regjeringens mest urettferdige avgifter er det de som har et forklaringsproblem. Men vi har fortsatt et håp om at stortingsrepresentant Siv Jensen vil være med å rydde opp etter at finansminister Siv Jensen etterlot seg et urettferdig avgiftsregime, sier Moxnes.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer