Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dobbeltdrapet i Kristiansand

Krever ti års fengsel for 16-åringen i Kristiansand

Aktor mener den unge gutten må dømmes for to forsettlige drap. De pårørende forlot salen straks påstanden var nedlagt.

SKUFFET OG OPPRØRT: Sønnene og ektemannen til avdøde Tone Ilebekk er skuffet og opprørt over aktors påstand. F.v. Simen Ilebekk Andersen (18), Sondre Ilebekk Andersen (22) og Morten Andersen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
SKUFFET OG OPPRØRT: Sønnene og ektemannen til avdøde Tone Ilebekk er skuffet og opprørt over aktors påstand. F.v. Simen Ilebekk Andersen (18), Sondre Ilebekk Andersen (22) og Morten Andersen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet): Aktor Jan Tallaksen prosederer i saken der en 16-årig gutt er tiltalt for å ha drept Tone Ilebekk (48) og Jakob Hassan (14) i Kristiansand 5. desember i fjor.

Han mener den unge gutten må dømmes til ti års fengsel. Familiene til de to ofrene forlater straks salen idet påstanden er nedlagt.

- Det er en hån, sier Tone Ilebekks enkemann Morten Andersen til Dagbladet.

Strafferammen for drap der gjerningsmannen er mindreårig, er 15 års fengsel, men statsadvokaten mener nivået ligger på 12 år i denne saken. Dessuten finner han det formildende at gutten tilsto allerede dagen etter drapet.

- Jeg hadde forventet strafferabatt på 15 år, men ikke 12 år, sier Andersen.

- Uopprettelig skade

Tallaksen mener 16-åringen må dømmes for to forsettlige drap, dvs. at han hadde motiv og ønske om å drepe så vel Hassan som Ilebekk. Han betegner saken som trist.

- Skaden er uopprettelig. Mange mistet sine nærmeste og kjære. Også familien til tiltalte ble rammet denne dagen. Drapene berørte hele byen, sier statsadvokaten.

Han beskriver drapet på 14-åringen som kaldblodig. Drapet på Ilebekk, som luftet hunden og forsøkte å hjelpe Hassan, kaller han rått, brutalt og følelsesløst.

- Han tenkte bare på seg selv. Framferden mot Ilebekk var følelseskald framferd, for å unngå konsekvensene av å ha drept Hassan. Dette uten tanke på konsekvensene for de pårørende, sier statsadvokaten.

PROSEDERER: Aktor Jan Tallaksen nedlegger påstand om ti års fengsel for den dobbeltdrapstiltalte 16-åringen. Her med bistandsadvokat Kristine Eide, som representerer familien til avdøde Jakob Hassan. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
PROSEDERER: Aktor Jan Tallaksen nedlegger påstand om ti års fengsel for den dobbeltdrapstiltalte 16-åringen. Her med bistandsadvokat Kristine Eide, som representerer familien til avdøde Jakob Hassan. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Medisinsk sakkyndige redegjorde i går for hvordan begge ofrene var påført et stort antall knivstikk, konsentrert om vitale organer som lungene og hjertet.

- Han påførte dem mange målrettede stikk, flere av dem dødelige, sier Tallaksen.

Skjerpende omstendigheter

Statsadvokaten mener det foreligger en rekke skjerpende omstendigheter, blant annet hvor målrettet drapet på Hassan framstår.

Han viser til guttens egen forklaring, om at han drapsdagen tok med den såkalte butterflykniven sin på skolen, noe han ikke pleide å gjøre. Videre sa han til en kamerat i skolegården at han planla å drepe Hassan, fordi han skulle ha stjålet penger av ham.

- Før han møtte Hassan, tok han kniven ut av sekken og la den i lomma. Han brukte ikke busskortet sitt, og satte mobilen i flymodus. Da han hadde stukket Hassan, tok han batteriet ut av mobilen hans for å skjule hvor han var. Det er rart at det matcher så godt, sier Tallaksen.

Ikke forvaring

Statsadvokaten bruker en del tid på å diskutere forvaringsstraff for gutten, og sammenlikner med dommen mot den 17-årige jenta som er dømt for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund, det såkalte Vollen-drapet.

- Følelsene mine sier at denne gutten må få forvaring, holdes borte fra samfunnet i lang tid framover. Men som representant for påtalemakten må følelsene mine vike, sier han.

Tallaksen viser til at de sakkyndige kommer til at 16-åringen har lav risiko for å begå nye alvorlige voldshandlinger.

16-åringens forsvarer Svein Kjetil Stallemo la ned påstand om at klienten anses på mildeste måte, dessuten at han frifinnes for å betale erstatning til ofrenes pårørende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!