Krever tilbake diamant

India krever at Storbritannia gir tilbake en gedigen 105 karats diamant som dronningmoren hadde i kronen da hennes mann kong George VI ble kronet i 1937.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juvelen har også vært brukt i en av dronning Victorias tiaraer og i en av dronning Marys kroner.

Nå ligger Koh-i-Noor-diamanten bak lås og slå sammen med de andre kronjuvelene i Tower of London, men indiske parlamentarikere mener den tilhører India. Diamanten ble overgitt til Storbritannia etter at Punjab ble erobret for 151 år siden, og regnes som en verdifull del av Indias historie.

25 parlamentarikere har skrevet et brev til sin statsminister der de ber om at han tar denne saken og andre saker vedrørende indiske kulturskatter opp med britiske myndigheter.

Koh-i-Noor, som betyr et fjell av lys, ble først oppdaget i 1306. Da den kom til Storbritannia i 1849 veide den vel 186 karat, men etter kraftig sliping ble den redusert med drøye 40 prosent. Den sies å bringe ulykke over mannlige eiere, skriver avisen Daily Mail.

(NTB

<B>DIAMANT PÅ AVVEIE?</B> Det engelske kongehuset skal sitte på en verdifull indisk diamant. Nå krever indiske politikere at dronningen leverer tilbake steinen og mere til.