Krever tilbake erstatning fra Beslan-ofre

Barna som rømte fra Skole Nr 1, må betale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. september 2004 er brent inn i bevisstheten til de fleste russere. Da gikk terroristene inn på Skole Nr 1 i Beslan i Nord-Ossetia. Mens hele verden fulgte dramaet, tok de kvinner, gamle og svært mange barn som gisler.

Ofrene må betale til staten

I tre dager satt ofrene i en minelagt gymsal uten mat og vann, før dramaet eksploderte. Mer enn 300 ble drept i terrortragedien, som ble planlagt og gjennomført av tsjetsjenske terrorister. Minst 700 ble skadet.

Men 13 av skolebarna som møtte opp til første skoledag, var heldigere: De klarte å rømme ut av bygningen før terroristene fikk full kontroll. De 13 var større elever som flyktet mens kulene suste rundt ørene deres. Flere av dem hadde mødre og søsken igjen i skolebygningen.

Nå har en russisk domstol avgjort at disse barna må betale tilbake erstatning som ble utbetalt fra myndighetene etter katastrofen. Ifølge Mosnews fikk barna utbetalt 900 dollar, eller 5400 kroner. I tillegg ble det opprettet bankkonti i barnas navn med 3240 kroner.

Alle er enige om at barna er ofre, men myndigheten klarer ikke å finne ut hva slags skader de skal ha erstatning for. Derfor må barna nå betale tilbake hele summen.

- De ble ikke skadd verken alvorlig eller mindre alvorlig, og de var ikke gisler. Derfor har vi bedt dem om å returnere pengene til staten, sier en anonym myndighetskilde til Mosnews.

Barnas foreldre har appelert til domstolen, men domstolen avgjorde til fordel for staten i saken.

UNNSLAPP: De to guttene klarte å komme seg ut av skolen da terroristene stormet inn. De får ikke erstatning. Foto: SCANPIX
UNNSLAPP: De to guttene klarte å komme seg ut av skolen da terroristene stormet inn. De får ikke erstatning. Foto: SCANPIX Vis mer
REDDET: En liten jente får hjelp fra en russisk soldat.