Krever tiltak mot arbeidsinnvandring

Opposisjonspartiene på Stortinget krever tiltak fra regjeringen for å motvirke uheldige virkninger av det frie arbeidsmarkedet i EU fra 1. mai neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiet og Fremskrittspartiet går lengst ved å kreve at Norge i likhet med flere andre land lager overgangsordninger. SV og Arbeiderpartiet vil ikke ha overgangsordninger, men etterlyser styrking av instanser som skal kontrollere arbeidsmarkedet.

Senterpartiets Magnhild Meltveit Kleppa vil ha kvoter for arbeidsinnvandring i de bransjene som trenger arbeidskraft.

- Det trengs grundige forberedelser for å hindre sosial dumping og press på våre velferdsordninger. Men ingen ting er gjort. Regjeringen har i stedet vært mer opptatt av å være flinkest i EU-klassen, sier hun til Aftenposten.

SVs nestleder Øystein Djupedal er opptatt av at instanser som har ansvar for arbeidsmarkedet, som Aetat, Arbeidstilsynet og fylkesskattekontorene, skal styrkes.

Arbeiderpartiets Karl Eirik Schjøtt-Pedersen mener Regjeringen må sørge for at det kommer på plass det han kaller sikkerhetsklausuler. Disse skal forhindre sosial dumping og forstyrrelser av arbeidsmarkedet hvis det skulle komme overraskende mange nye arbeidstakere.

NTB