Krever tolv års fengsel for miljøaktivist

Påtalemyndighetene i Vladivastok krever tolv års fengsel for Grgorij Pasko, miljøaktivisten og marinekapteinen som er tiltalt for landsforræderi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettsaken mot Pasko har klare paralleller til Nikitin-saken, men Pasko har ikke en norsk miljøorganisasjon som Bellona i ryggen.

Miljøaktivisten ble arrestert i november 1997 og tiltalt for å ha overlevert såkalte konfidensielle filmopptak av russiske marineskip. Marineskipene forurenset Japanhavet med radioaktivt materiale, og Pasko ga filmopptakene til en japansk TV-stasjon.

Forsvarerne hevder at filmopptaket ikke er konfidensielt materiale og at det allerede har blitt sendt på russisk fjernsyn.

Menneskerettighetsgrupper som har fulgt rettsaken, kritiserer retten for manglende respekt for lovverket. Blant annet har ikke marinekapteinen fått tilgang på bevismateriale som påtalemyndighetene har ført mot ham.

Dommen ventes å falle 6. juli.

I St. Petersburg har påtalemyndighetene ført en lignende sak mot Aleksandr Nikitin, også marinekaptein og miljøaktivist. Nikitin ble tiltalt for å ha utlevert konfidensielt materiale om atomavfall på Kola-halvøye til Bellona. Det har ennå ikke falt endelig dom i den saken.

(NTB-DPA)