Krever tre kroner timen

De streikende bygningsarbeiderne i Oslo har stoppet arbeidet på alle store anleggsplasser i hovedstaden. Nå krever de en lønnsøkning på tre kroner timen, og er klar til å si farvel til moderasjonslinja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stor streikevilje og klare oppfatninger om grådighetskultur og næringslivstoppenes svakhet for personlige fordeler, preget streikemøtet i formiddag. Bygningsarbeiderne fra seks foreninger - blant dem Oslo Stein-, jord- og sementarbeiderforening og Murernes Union - representerer selve «gølvet» i fagbevegelsen. Og rundt 1000 frammøtte lot latteren få fritt utløp da Roy Pedersen, medlem av styret i Fellesforbundet, harselerte med toppledernes begrunnelser for «fallskjermer» og lønnsøkninger i millionklassen til seg selv:

- De liker å sammenligne seg med fotballproffer, og mener de har gjort seg like fortjent til millionlønninger som dem. Men sammenligningen halter. For det første er de ikke spesielt ettertraktet i utlandet. For det andre jobber de sjelden så svetten renner. Og ikke er de særlig underholdende å se på, sa Pedersen.

«Urimelig solidaritet»

Egil Mongstad, som er leder i Fellesforbundet i Oslo, mener at streiken kan komme til å innvarsle kamp om framtidig retning og linjevalg for LO og fagbevegelsen for øvrig.

- En solidaritetslinje som til de grader bygger opp om toppene, er vanskelig. De LO-organiserte må i en urimelig grad betale prisen.

Mongstad legger likevel til at det foreløpig ikke er lett å si om solidaritetsalternativet og moderasjonslinjen vil bli forkastet eller videreført.

- Det eneste som er sikkert er at stemningen i fagbevegelsen er slik at tariffpolitikken også i framtida vil ta hensyn til prisutvikling og reallønnsutviklingen, sa han. Og slo også fast at alle formuleringer som gir fleksible arbeidsordninger må ut av avtalene - fordi de truer ekstrabetaling for skiftarbeid og overtid.