Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever treårsplan for gjennomføring av løfter

LO truer regjeringen med valg-katastrofe. Se kravene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):Fredag 6. oktober skal finansminister Kristin Halvorsen (SV) legge fram statsbudsjettet for 2007. Forrige gang Halvorsen gjorde det ble det voldsom brudulje.

LO-leder Gerd Liv Valla kritiserte henne for å gi skattelettelser til høytlønte, mens «vanlige lønnsinntekter tilgodeses med noen hundrelapper».

Siden har regjeringen kranglet med LO flere ganger - sist under bråket rundt regjeringens kutt i sykelønnsordningen.

Nå mener LO at regjeringen har brukt opp tabbekvoten sin.

Vil ha treårsplan
- Det er helt avgjørende at de viser en tydelig kursendring i dette statsbudsjettet. Alt annet vil være en katastrofe. Og det vil kunne få alvorlige konsekvenser ved neste års kommunevalg og påfølgende stortingsvalg, sier Fagforbundets mektige leder, Jan Davidsen.

Han mener at løsningen er å sette opp en treårsplan - slik kan velgerne kan se når de forskjellige løftene kommer til å bli innfridd.

- Slik kan de forklare hvordan de skal innfri løftene sine i løpet av stortingsperioden, sier han til dagbladet.no

Denne gangen må finansministeren gjøre som LO vil. Hvis ikke spår forbundene at deres egne medlemmer vil vende regjeringen ryggen.

VARSLER KATASTROFE: Fagforbundets mektige leder Jan Davidsen krever at regjeringen innfrir løftene i 2007-budsjettet. Foto: Heiko Junge/Scanpix
VARSLER KATASTROFE: Fagforbundets mektige leder Jan Davidsen krever at regjeringen innfrir løftene i 2007-budsjettet. Foto: Heiko Junge/Scanpix Vis mer

- Det er nå eller aldri. Dette er regjeringens siste sjanse. Vi tåler ikke flere feiltrinn nå, sier leder i LO stat, Morten Øye, til Dagbladet.no.

Han får støtte fra Transportarbeiderforbundets leder Per Østvold, som også sitter i SVs sentralstyre.

- Dette er lakmustesten på om regjeringen virkelig står for en ny kurs. Hvis ikke dette blir innfridd er vi veldig alvorlig ute å kjøre, sier Østvold til dagbladet.no.

LOs 1.nestleder Roar Flåthen sier til dagbladet.no at de har store forventninger til budsjettet.

- Man må vise gjennom budsjettet at de følger opp sin egen regjeringerklæring fra Soria Moria, sier Flåthen.

- Vil bli straffet

Fellesforbundets 1. nestleder, Arve Bakke, mener at det kan få store følger for den rødgrønne regjeringen hvis de ikke innfrir løftene fra Soria Moria-erklæringen.


- Dersom man ikke levere i praktisk politikk vil man bli straffet av velgerne i neste korsvei, sier Arve Bakke. Han spår at regjeringspartiene vil miste stemmer allerede ved neste kommunevalg hvis de ikke innfrir nå.

LO-forbundene Handel og Kontor og El og It mener at regjeringen nå må vise at de mener alvor når de snakker om «en ny kurs».

- I den siste tiden har regjeringen gjort mye som ikke har vært så klokt. Nå risikerer vi at våre medlemmer ikke kommer til å støtte regjeringen ved kommunevalget hvis de ikke viser at de virkelig står for en ny kurs, sier 2. nestleder i Handel og Kontor, Peggy Hessen Følsvik.

Også nestleder i El og It kommer til å følge med på statsbudsjettet med argusøyne.

- Vi er veldig spent på om vi får se en klar dreining i positiv retning. De 2,5 milliarder kronene som ble kuttet i sykelønnsordningen har ikke akkurat gitt uttrykk for det, sier nestleder i El og It, Tore Gulbrandsen, til dagbladet.no.

KOMMER 6. oktober: Den rødgrønne regjeringens andre budsjett.
VIL HA RADIKALT BUDSJETT: - Dette er regjeringens siste sjanse, sier Morten Øye fra LO stat.